Röjdmark frågor

improveme.se

Jonas Röjdmark är plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm och medlem i improveme.se:s expertråd. Han arbetade tidigare som överläkare på plastikkirurgiska kliniken på Karolinska sjukhuset med ansvar för flera områden av rekonstruktiv plastikkirurgi, parallellt med sin tjänst på Akademikliniken. Här svarar han på läsarnas frågor om plastikkirurgi.

Hej!

Jag är en tjej som fyllt 35 år och ska nu försöka att förbättra mitt ansikte med bland annat. Botox. Min fråga lyder: Jag har bokat 2 behandlingar till samma dag, den första är en botoxbehandling och den andra en ansiktsbehandling med radiofrekvenser, det vill säga en värmebehandling. Tror du att jag kan göra dessa samtidigt, eller kan det bli komplikationer när de görs samma dag?

Mvh Annica

Bästa Annica,

-Din fråga rör huruvida man kan använda sig av botoxbehandling i ansiktet och vid samma tillfälle använda sig av ansiktsbehandlingar med radiofrekvenser, det vill säga värmebehandling. Jag tycker för egen del att kombinationen när det gäller samma område i ansikte inte är alldeles lyckat. Vi brukar rekommendera patienter som för botoxbehandling att undvika fysisk aktivitet och dylikt första dygnet efter behandlingen och värmebehandling med radiofrekvenser vill jag nog likställa med fysisk aktivitet, så jag tror att det kan vara klokt att dela upp dessa behandlingar med någon eller några dagars mellanrum.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej!
Jag vill minska min fettmängd runt mage och höfter. Skulle vilja få bort runt tre till fem centimeter, jag är storlek medium. 
Hur mycket skulle detta kosta mig?

Mvh Jessica

Bästa Jessica,

-Du har frågor angående fettsugning och påstår Dig att vara storlek medium. Det är mycket svårt för mig att få klart för mig helt och håller vad storlek medium är och det är många saker som det är viktigt att ta ställning till som kirurg vid fettsugning. Dels hudens elasticitet och des hur Du ser ut rent allmänt. Fettsugning är ju en operation som vi normalt sett gör narkos, det vill säga i nedsövt tillstånd och kostnaderna börjar någonstans från 20 000 kronor och uppåt, beroende på hur mycket man behöver göra.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej,
Jag har hört att microlanekan kan vara cancerframkallande, är det någon sanning i detta? Det är något jag vill göra men är rädd att det stämmer.
Hälsningar Annette

Bästa Anette,

-Jag vet inte vad Microlanecan är för någonting men jag tror att det är Macrolane Du funderar på. Det är något som vi använt oss av tidigare när det gäller volymsökning av bland annat byst. För närvarande så ligger den behandling av bröst nere då det funnits frågeställningar beträffande bedömning av bröstkörtelvävnaden vid mammografi- och ultraljudsbehandling och att det funnits frågor beträffande möjlighet att särskilja bröstcancertumörer från Macrolanematerialet. Det kvarstår analyser för att kunna svara på Din fråga men att det finns någonting som råder på att själva Macrolanebehandlingen skulle vara cancerframkallande finns i dagsläget inte.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej,
När jag gjorde min bröstförstoring ville jag lägga implantatet helt bakom bröstmuskeln vilket jag och min kirurg kom överens om. Efter operationen fick jag veta att hon istället lagt implantatet delvis bakom. Blir det någon synlig skillnad? ser dem mer naturligare ut när man lägger delvis bakom? Är det bara i vissa fall man lägger helt bakom bröstmuskeln? 

Vänliga hälsningar Sanna

Bästa Sanna,

-Du frågar angående positionering av implantatet. I normalfallet placerar man bröstimplantatet under den stora bröstmuskeln den så kallade pectoralis major, den går som en tredelad muskel och fäster nere på benet av bröstkorgen och upp ifrån axel och nyckelben och så vidare. Den nedre polen av bröstimplantatet täcks således inte av bröstmuskeln vilket alltså innebär att den ligger delvis bakom bröstmuskeln. Detta är det vanligaste sättet idag att använda sig av bröstförstorande kirurgi,. En annan möjlighet är naturligtvis att lägga det direkt under bröstkörteln vilket många av oss tycker är en sämre idé då bröstmuskeln till stor del fungerar som en intern BH som håller implantatet på plats över tiden och dessutom minskar risken för synliga kanter av implantatet. Framför allt i dess övre del där man oftast är tunnare i sin bröstkörtelkomponent.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej,
Varför är det så svårt att få hjälp med synliga kärl på benen (inte åderbråck)? Har i många år gjort allt från sprutning, laser, diatermi och har bara blivit fattigare. Inget har hjälpt! Jag tycker att man kan göra nästan allt idag; ändra ansikten och bröst, men inte benen. Jag är 45 år och har aldrig haft shorts eller kjol, det är jättetråkigt att alltid tänka på benen.
Med vänlig hälsning Monika

Bästa Monica,

-Åderbråck och så kallade spiders -tunna små blodkärl på kroppen, framför allt underbenen, är mycket vanligt både hos män och kvinnor. Det är naturligtvis något som är mycket svårt att åtgärda. Grundproblemet ligger i att blodkärl som pumpar blod tillbaka till hjärtat har ett klaffsystem som inte fungerar till fyllest och många gånger kan en bättre kartläggning av åderbråcken rent allmänt vara indicerad, med bland annat olika typer av röntgenologiska eller ultraljudsliknande behandlingar. Tyvärr är det ofta så att även om man behandlar tunna blodkärl så tenderar de att komma tillbaka och det beror på att blodet ständigt hittar nya vägar. Mitt råd är att Du talar med en kärlkirurg som har lång erfarenhet kring detta och försöker se helheten av Dina eventuella åderbråck och kärlsituation.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej,
Jag gjorde en botoxbehandling igår på Glabellan, har gjort det innan och varit nöjd. Problemet är nu att jag ammar fortfarande min dotter på sju månader (helammar inte).
Nu är jag nervös att det ska gå över i bröstmjölken. Läste att man inte rekommenderar ammande att göra botox. Ska jag oroa mig, tänker ändå att det är så lokalt och i en sådan liten mängd att det inte borde vara någon fara?


Med vänlig hälsning, Nathalie

Bästa Nathalie,

-Du har frågor angående botox och amning. Min generella inställning i detta är att man bör avstå från s k botox- och andra behandlingar i samband med graviditet och amning. Min uppfattning är dock att det inte finns någon påverkan bevisad av dessa behandlingar, men om Du vill vara alldeles hundra procent säker råder jag dig att kontakta något av företagen som producerar behandlingar med botulinumtoxin typ A som Allergan eller Galderma.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej Jonas,
Förra året fick jag tvillingar och min kropp återhämtade sig direkt. Jag har dock mycket hud kvar på min mage och det hänger. Vad ska jag göra?
Hälsningar Emelie

Bästa Emelie,

-Du talar om att Du fött tvillingar och har som status efter detta en mage med hudöverskott. Tyvärr finns det inte så mycket annat att göra åt detta än kirurgi, så mitt råd är att söka upp lämplig plastikkirurg för att ge Dig rätt rekommendation och eventuell åtgärd.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Hej,
Jag är en transexuell kvinna (MTF) på 50 år. Kan man feminisera ett ansikte hos er? Vill gärna konsultera er och vill ha lite prisuppgifter. Jag tycker jag har så kallade ”realistiska förväntningar”.

Med vänliga hälsningar Ann-Louise

Bästa Ann-Louise

-Du frågar om det finns möjlighet att feminisera ett ansikte. Vi försöker bedöma varje person och se vilka möjligheter som finns. I dagsläget finns bland annat möjligheter i fillersbehandlingar med exempelvis hyaluronsyra. Detta kan naturligtvis ändra från mer manliga proportioner i ansiktet till kvinnligare, men den viktigaste frågan är att se varje patient individuellt och naturligtvis måste patienten ha realistiska förväntningar om vad som är möjligt.
Hälsningar Jonas Röjdmark

Ställ din fråga till någon av våra experter här.

Bildspel: Röjdmark frågor

Bildspel: Röjdmark frågor

redaktion@improveme.se

2012-07-09 11:17:00

Publicerad: 9 juli 2012

Streetstyle på modeveckorna

Här är trenderna som skapas vid sidan om catwalken