Akademikliniken framtidens plastikkirurgi

improveme.se

Tekniken inom plastikkirurgin går framåt med stormsteg. Läs om tre experters tankar om framstegen och framtiden.

Varje år arrangerar Akademikliniken en stor träff i Stockholm -Beauty Through Science. I år samlades 720 plastikkirurger och estetiska experter från 50 olika länder under ett och samma tak. Vi hade förmånen att samla tre framstående plastikkirurger för att låta dem diskutera viktiga framsteg under de senaste åren samt nya trender och tekniker inom plastikkirurgi. Hur kan till exempel avancerade tekniker göra plastikkirurgin mer naturlig?

Panelen bestod utav dessa tre personer.

Per Hedén -grundare av Akademikliniken och initiativtagare till Beauty Through Science.

Thomas Biggs -amerikansk plastikkirurg som var en av de första som utförde bröstförstoringar med implantat.

Patrick Maxwell -amerikansk plastikkirurg som bland annat varit med och utvecklat dagens moderna bröstimplantat och arbetet med att förbättra de metoder som finns för bröstrekonstruktion.

Vilka är de viktigaste framstegen inom plastikkirurgin?
3D-simulering
Något som har blivit mycket populärt och uppskattat är att redan innan operation kunna se ditt resultat med hjälp av en 3D-kamera. Detta ger dig som patient möjlighet att kunna prova dig fram, man kan då på ett enklare sätt föra en diskussion med sin kirurg -vad som fungerar, vad som inte fungerar, vilket bidrar till en trygghet med slutresultatet av operationen både för patient och för kirurg. 3D-simulering används vid bröstförstoringar och ansiktskirurgi till exempel näsplastik.

Fettransplantationer
Tekniken med att kunna förflytta sitt eget fett från en kroppsdel till en annan där det behövs, är något som man kontinuerligt utvecklar. När man använder kroppseget fett vid till exempel en bröstförstoring, måste en så hög andel som möjligt av fettcellerna överleva själva transplantationen, för att undvika att man behöver göra upprepade ingrepp för påfyllnad. Denna teknik kallas att man utvinner och använder de adulta stamcellerna.

Bröstförstoringens utveckling
Trenden har gått från storlek till form. Från början önskade patienterna sig stora runda bröst, vilket ser helt annorlunda ut idag då patienten efterfrågar det naturliga. Många vill kunna återfå den form som man en gång hade före graviditet och amning.

Alternativ till skalpell
Idag måste en plastikkirurg arbeta tillsammans med flera experter för att kunna uppnå det allra bästa resultatet och ge den optimala behandlingen till sin patient; hudläkare, specialistsjuksköterskor och hudterapeuter. Idag finns det många icke-kirurgiska behandlingar som kan ersätta eller komplettera kirurgi så som laser, injektioner eller olika typer utav fillers.

En plastikkirurg måste vara extremt patientorienterad och kunna lyssna och tolka sin patient för att på så sätt kunna presentera den bästa möjliga lösningen för just den individen. Alla patienter är unika.

Vad händer i framtiden?
Reglering
Våra tre plastikkirurger i panelen avslutade med att prata om utveckling och framtid, alla vara rörande överens om att det är viktigt att det blir tydlig reglering inom plastikkirurgi, för att kunna sätta patientens säkerhet och välbefinnande i fokus.
I Sverige idag är det inte bara en plastikkirurg som kan göra ingrepp utan även en läkare. Vem som helst kan injicera botulinumtoxin typ A eller fillers utan att ha någon som helst utbildning. Svenska Socialstyrelsen har nu tagit fram en utredning angående detta och den välkomnades varmt i juni i år.

Naturligt resultat och en öppnare attityd
I framtiden kommer naturliga resultat att vara det som efterfrågas, en patient vill inte se opererad ut -du ska bara vara en uppgraderad upplaga av dig själv. Detta kommer också att leda till att det blir en öppnare attityd när det gäller plastikkirurgi och icke-kirurgiska ingrepp för att behålla sitt utseende och förstärka de positiva sidorna. Att se det som ytterligare ett sätt att ta hand om sig själv vid sidan av kost, träning och mode.

Vi ser fram emot att få se vad framtiden har att visa oss.

Läs mer om plastikkirurgi på ak.se.

Per Hedén är initiativtagare till Beauty Through Science.

Per Hedén är initiativtagare till Beauty Through Science.

Idag finns det alternativ som ersätter skalpellen vid operation, som exempelvis injektioner eller olika fillers.

Idag finns det alternativ som ersätter skalpellen vid operation, som exempelvis injektioner eller olika fillers.

Utöver kirurger kan även läkare idag injicera fillers utan någon särskild utbildning, men en utredning angående detta har tagits fram.

Utöver kirurger kan även läkare idag injicera fillers utan någon särskild utbildning, men en utredning angående detta har tagits fram.

Idag frågar dessutom kunder efter att få en naturlig form på brösten. För början ville de mest ha stora och runda.

Idag frågar dessutom kunder efter att få en naturlig form på brösten. För början ville de mest ha stora och runda.

Med dagens teknik kan kunden även se resultatet i förväg via 3D-simulering.

Med dagens teknik kan kunden även se resultatet i förväg via 3D-simulering.

redaktion@improveme.se

2012-07-10 15:06:00

Publicerad: 10 juli 2012

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep