6 tips mot svett

improveme.se

Trevligt sällskap, gott vin och många skratt. Allt är i sin ordning, förutom lökringarna under armarna.Vi ger dig sex tips – sen är svettfläcken puts väck.

En halvtimme efter att du satte på dig tröjan dyker din värsta fiende upp -svettfläckar. Känner du igen dig? Även om det inte påverkar dig fysiskt kan det vara psykiskt jobbigt att ständigt behöva vara medveten om det finns något under armarna. Men lugn, du kan pusta ut. Här är några tips som håller lökringarna borta.

Antiperspirant
Till skillnad från en deodorant, som döljer lukt, så är antiperspiranter till för att stoppa svettningar. De innehåller aluminiumklorid som hindrar det från att bryta ut.

Rutin
Aluminiumklorid kan emellertid orsaka hudirritationer, men detta går att undvika.

Applicera inte produkten på armhålorna en till två dagar efter att du har rakat dem, detsamma gäller direkt efter en varm dusch (eftersom porerna är öppna). Gör det istället direkt innan läggdags eftersom man svettas mindre under natten, plus att armhålan är sval och torr.

Kläder

Om du inte vill använda en antiperspirant alls finns det lösningar. Kläder gjorda av naturliga material som bomull, ull, silke eller linne är oftast mer luftiga och låter kroppen andas mer, vilket resulterar i mindre svettningar. Syntetiska fibrer skapar en växthuseffekt och stänger inne fukt och bakterier, vilket leder till att odörer och svett samlas innanför kläderna.

Stress
Istället för att lägga pengar på kläder, investera i dig själv. En hälsosam livsstil med träning och bra kost minskar stress, som annars kan utlösa svettningar. Nästa gång du känner att svetten är på väg -ta ett djup andetag och slappna av.

Diet
Med bra kost menar vi inte enbart morotsjuicer och fruktsallader. Men det finns saker du kan behöva ge upp, exempelvis kaffe. Det höjer nämligen kroppstemperaturen så att kroppen börjar producera svett. Dessutom gör koffeinet i sig att hjärnan och svettkörtlarna börjar överarbeta.

Vatten
Hela svettningsprocessen startar faktiskt i hjärnan, i hypotalamus för att vara exakt. Det området känner av när kroppstempen stiger och skickar signaler till svettkörtlarna att börja producera den jobbiga vätskan.

Bildspel: 6 tips mot svett

Bildspel: 6 tips mot svett

kevin.krooks@improveme.se

2012-08-16 07:00:00

Publicerad: 16 augusti 2012

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep