Plastikkirurgen svarar på frågor

improveme.se

Fredrik Gewalli har flera års erfarenhet inom plastikkirurg och driver kliniken Artistic Plastic Surgery i Göteborg. Här svarar han på läsarnas frågor om allt från bröstoperationer till näsplastik.

Hej Fredrik!
Jag opererade min näsa för tre veckor sedan, för att ta bort en hump. På ena sidan av näsbenet är humpen borta men på den andra sidan är det som ett ben kvar, som en liten hump. Är det svullnad eller vad kan det vara?
Är jätteorolig att han kan ha “glömt“ att göra den ena sidan lika bra som den andra.
Gick till en bra kirurg på Sofiahemmet.
Snälla svara
Mvh Sara

Hej Sara
Det är vanligt att man i nyopererat skede kan känna ojämnheter.
Man ska i nuläget endast låta det vara och det brukar jämna till sig men det kan ta flera månader och ibland upp till ett år.
Fredrik

Hej Fredrik,
Jag fick kindimplanat hos dig 16-08-2013 . Jag är nöjd men fortfarande upplever jag att de är olika. Men nu funderar jag på fettsugning av kärlekshandtagen, har lite lös hud på magen som jag vill bli av med! Undrar hur mycket lite bukopration + fettsugning av kärlekshandtaget kommer att kosta? Tack!
Med vänlig hälsning,
Shirin Rahmati

Hej Shirin.
Tack för dinfråga.
När man lägger in kindimplantat är jag noga med att mäta och markera exakt var det skall ligga. Vidare förankrar jag dem. Ibland kan huden kännas tunn ovanpå och i vissa lägen kan man känna dem, vilket är normalt.
Minibukplastik + fettsugning ger vi ofta kombinationspris på. Föreslår att du beställer en tid så kan vi räkna på detta och samtidigt kontrollera kindimplantaten.
Vänliga Hälsningar,
Fredrik Gewalli

Hej
Mina bröst har börjat hänga efter amning och jag undrar vilken den bästa behandlingen är? Jag vill inte förstöra dem.
Mvh,
Anna

Hej Anna
Det är svårt att via skrift ge bra råd eller exakta besked om teknik.
Ett förslag kan vara att återfå volym och motverka aningen häng -då passar anatomiska implantat bra. Bröstproteser bakom muskeln påverkar inte bröstets amningsförmågan.
Hoppas svaret är till någon hjälp.
Hälsningar,
Fredrik Gewalli

Hej, för ca 15 år sedan gjorde jag en fillerbehandling där de använde mitt eget fett under ögonen. Det blev dock aldrig bra och så här lång tid efter operationen sitter det fett som har glidit ned och sitter på övre kindben som jag skulle vilja ta bort. Vet du om det är möjligt och var man kan vända sig?

Hej,
Området precis under ögat har tunn hud och är vanskligt och kräver erfarenhet för att nå bra resultat.
Om fettet ”migrerat” finns anledning att titta på dig och jag föreslår att du söker upp en plastikkirurg i närheten av där du bor. Lämpligen medlem i svensk förening för estetisk plastikkirurgi sfep.se.
Hälsningar,
Fredrik Gewalli

Hej!
Efter min ögonlocksoperation för snart tre år sen har det ena locket varit spänt, hårt. Det stramar ut mot yttre ögonvrån, mer eller mindre. Stramningarna går ut i denna kindhalva, ut mot örat, ner till mungipan. Kan beskrivas ungefär som att få en bedövningsspruta hos tandläkaren och det kommer varje dag när jag är uppe. På kvällen sitter ögat som i ett “skruvstäd“. Locket ändrar också färg under dagen och blir blålila på grund av att det hårdnar. Stramar också rejält i kinden. Speciellt under ögonvrån. Kände redan tidigt att något inte stämde, då ögonfranskanten hela tiden “fastnar“ på ögat. Locket går bara precis att stänga. Under mina sovtimmar går trycket tillbaks, men kommer varje dag. Finns hjälp!
GA

Du har nu väntat länge på att det ska gå över och utan att titta på det är det omöjligt att säga exakt vad ditt problem beror på. Du skriver inte vilken ålder du har eller vilken typ av problem du hade före operationen eller vilken typ av operation som gjordes. Sök upp en plastikkirurg med specialintresse för ögonlock och be om en bedömning.
Hälsningar,
Fredrik Gewalli

Hej,
Jag har precis fött mitt första barn och är snart vid min målvikt. Det känns däremot som att det inte har hänt något på ansiktet. Jag har en dubbelhaka som vägrar försvinna. Jag ska försöka träna lite mer, men om det inte går undrar jag vad det finns för olika typer av ingrepp man kan göra för att få bort det?
Lisa

Hej Lisa,
Dubbelhaka kommer ibland i samband med övervikt. Vi ser också ett släktdrag där många har problematiken.
Tekniken beror lite på hur gammal du är och om problemet omfattar att hakan kan vara lite kort, muskeln kan ha häng, eller överskott på just underhudsfett.
Teknikerna man väljer riktar in sig på hur förhållandena ser ut och självklart vilket mål man har själv.
Således: hakimplantat, halsplastik och /eller fettsugning är olika alternativ från min erfarenhet för att få bra resultat.
Hälsningar,
Fredrik Gewalli

Hej Fredrik,
Har länge varit missnöjd med mina bröst. Nåja, det ena i alla fall. Det är synbart större än det andra och kan ibland kännas obekvämt att visa mig naken och dessutom måste jag ibland fylla ena kupan i behån för att det ska sitta ordentligt. Har inga hälsoproblem, men vill ha samma storlek på brösten. Kan du föreslå några olika typer av bröstförstoringar?
Sarah

Hej Sara.
Olikstora bröst är inte helt ovanligt. Man kan till och med säga att det är vanligt. Men större skillnader ger besvär både kosmetiskt och kanske praktiskt vad gäller klädval och så vidare.
Om det kommit plötsligt finns anledning att undersöka brösten. Kanske hos sin gynekolog eller husläkare.
En plastikkirurgisk korrektion går ut på att antingen minska det bröst som är stort eller förstora det som är litet. Vilken teknik som är bäst måste man träffa dig för att kunna avgöra.

Hejsan,
På sistone har jag märkt att mina ögonlock har blivit säckiga och hänger liksom ner lite grann över ögonen fast jag inte är trött. Vad ska jag göra åt detta?
Charlie

Hej Charlie,
Det finns lite olika orsaker till varför ögonlocken kan hänga, men några av dem vanligaste är att man kan har överskottshud. Det kan drabba från cirka 30-årsåldern, men vanligast är 45-årsåldern och uppåt. Det kan också vara så att man har en försvagning i lyftarmuskeln till övre ögonlocket som man ibland ser hos äldre människor.
Båda går att korrigera med ett plastikkirurgiskt ingrepp och brukar ge bra resultat och tacksamma patienter.
Hälsningar,
Fredrik

Hej Fredrik,
Jag har alltid tyckt att min näsa är väldigt liten för mitt ansikte, det är liksom oproportionerligt. Kan man operera in ett implantat eller liknande för att göra den lite större?
Tor

Hej Tor
Att förstora näsan går bra, men inom vissa begränsningar.
Man bör göra en helhetsbedömning av dig innan man opererar näsan. Ibland kan man enbart ha en skenbart liten näsa!
Ett vanligt önskemål är ett implantat på näsryggen. Vi i Europa föredrar brosk eller ben som implantat.
Fredrik

Hallå,
Jag har länge tyckt att min ena blygdläpp har varit väldigt stor och hängande, typ som en flärp. Resten ser bra ut, men det ger mig stora komplex och jag skäms väldigt mycket för detta. Nu är jag 16 år, är det tillåtet att göra det då? Och vad finns det annars för alternativ? Opererar man bort den eller bara gör den mindre? Tack!
Johanna

Hej Johanna,
Frågor kring intim kirurgi ökar. Och inre blygdläpparna är det som det frågas mest efter. Det är av oerhört stor vikt att man inte gör kirurgi utan att ha satt sig in i vilka risker och komplikationer som finns.
Plastikkirurgiska korrektioner ska ske först när man är 18 år.
I vissa fall ska man inte göra någonting alls och i andra fall kan man korrigera så att man uppnår symmetri. Man ska absolut inte bara ta bort.
Hälsningar,
Fredrik

Hej Fredrik!
Jag har alltid haft synliga påsar under ögonen, inte jättestora men jag stör mig på dem. Vad är bästa och säkraste behandlingen för att bli av med dem?
Vänligen,
Karin

Hej Karin.
Påsar under ögonen kan upplevas väldigt störande. Vissa upplever också att det blir som ett mörkt område där. Beroende på vad orsaken är och vilken ålder du har så finns lite olika tekniker.
I vissa fall ska man inte göra något alls eller bara använda smink, andra gånger kan fillers eller fetttransplantation till kindpartiet hjälpa. Men man ska välja en behandlare som behärskar alla teknikerna tycker jag. Undre ögonlockskirurgi är en teknik för de lite äldre patienterna och innefattar att man återställer anatomin och måste föregås av en noggrann undersökning av underliggande benstrukturer, mjukvävnadernas läge, om fettet från ögonhålan ”puttar” fram, hudens kvalitet samt själva ögonlockets läge och spänst.
Lycka till!
Fredrik

Hej!
jag har en fråga angående bröstförstoring och lyft. Det har nu gått fyra veckor sedan jag gjorde min operation, och jag undrar hur länge jag kommer ha svullnad. Det är värst på morgonen då de känns hårda och svullna som om man har bröstmjölk och inte pumpat. Det tyder ej på infektion för det är torrt och fint i ärren. Och detta tryck som känns som att implantaten flyttar på sig, är det normalt? Känns som man har cement på kroppen och ömmar stundvis. När försvinner den känslan? Vore bra att få svar på detta.
Tack på förhand,
Anna

Hej Anna
Efter en bröstförstoring kan man uppleva svullnad i flera veckor. Det kan också vara så att det blev ett inre blåmärke i samband med operationen som gör att allting känns fast.
Att såren är torra låter bra.
Det låter som ett normalt efterförlopp och man måste låta tiden gå och känslan kan sitta i flera veckor till.

Bildspel: Plastikkirurgen svarar på frågor

Bildspel: Plastikkirurgen svarar på frågor

[email protected]

2014-03-03 13:39:00

Publicerad: 3 mars 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp