Allt fler svenskar förstorar rumpan

improveme.se

Nu vill allt fler ha en fyllig bakdel. Enligt plastikkirurgen Fredrik Gewalli har efterfrågan på rumpförstoringar ökat markant.
– Trenden i Hollywood spelar sannolikt in, säger han.

I USA har plastikkirurgerna noterat en ökning av rumpförstoringar på 16,5 procent bara det senaste året. För fem år sedan fanns det inte ens med i statistiken.

Och nu har trenden spridit sig till Sverige. Allt fler vill ha en rumpa som Kim Kardashian, Jennifer Lopez och Nicki Minaj.

-Vi kastar också blickarna mot Latinamerika. Brasilien är ett resmål där kurviga bakdelar alltid varit populärt, säger Fredrik, som driver kliniken Artistic Plastic Surgery, a|p|s, i Göteborg.

Där har man märkt en ökad efterfrågan de tre senaste åren. Det är främst kvinnor i 25 till 40-årsåldern som önskar sig en fylligare rumpa, ofta i kombination med en fettsugning för att skapa snygga kurvor.

En rumpförstoring innebär att man ökar volymen i övre delen av rumpan, vilket skapar mera ”put” bakåt. En del patienter önskar även mer ”rundhet”.

-Det finns många olika varianter, men det vanligaste är att man förstorar den övre delen av rumpan, säger Fredrik.

Det finns två olika metoder för ingreppet: den ena är att använda silikonimplantat och den andra är att göra en fettransplantation med eget kroppsfett till stussen. Enligt Fredrik är den senare metoden vanligast.

Under de två första veckorna
efter operationen bör man undvika att sitta tillbakalutad, men att sitta upprätt kortare perioder går bra.

Som vid alla plastikkirurgiska ingrepp finns det risk att drabbas av en infektion.

-Det kan även hända att fettväven inte “tar“ och vi lägger stor vikt vid att tillsammans med patienten noggrant gå igenom förutsättningarna, riskerna och efterförloppet innan ingreppet, säger Fredrik och fortsätter:

-Det är viktigt att plastikkirurgen har stor erfarenhet av rumpförstoringar och känner till anatomin; var man ska lägga fettet och på vilka plan man absolut inte ska lägga det.

Resultatet är beroende av hur patienten såg ut från början. Det finns risk att man behöver fylla på en gång till. Sedan är resultatet bestående i flera år.

Rumpan är de nya brösten.

Rumpan är de nya brösten.

Nu vill allt fler ha en fyllig bakdel som Kim Kardashian.

Nu vill allt fler ha en fyllig bakdel som Kim Kardashian.

”Vi har märkt en stor ökning av efterfrågan”, säger plastikkirurgen Fredrik Gewalli.

[email protected]

2014-03-14 08:55:00

Publicerad: 14 mars 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp