Tips för en säker fillerbehandling

improveme.se

En ökad efterfrågan på fillers har lett till att allt fler oseriösa kliniker utför behandlingar. Och konsekvenserna kan bli förödande för kunden.
– Det gäller att vara observant och påläst, säger kirurgöverläkaren Christian Vojin.

Socialstyrelsen har tagit fram ett lagförslag till ökad rättslig reglering av estetiska behandlingar. Men än så länge kan vem som helst till exempel injicera en filler utan någon utbildning.

Dessutom har det dykt upp många piratkopior på kända produkter, vilket kan leda till stora konsekvenser i form av bland annat allergier, infektioner och felbehandlingar.

-Det finns ett stort behov av en ökad patientsäkerhet, säger Christian Vojin, som arbetar som överläkare, driver Kolmårdens privatklinik och har jobbat med botox och fillers sedan 20 år tillbaka.

Han menar att det är viktigt att ha koll på den estetiska marknaden och ger några tips på hur du som kund kan undvika att bli lurad.

-Det första du ska tänka på är att välja rätt behandlare, det vill säga en certifierad läkare, tandläkare eller en sjuksköterska i samarbete med läkare. Behandlaren ska ha gått en utbildning i injektionsbehandlingar och blivit godkänd att därefter utföra behandlingar, säger Christian.

I ett andra steg
är det viktigt att välja rätt filler. Undvik preparat som innehåller kollagen, silikon eller en permanent substans. Vidare ska produkten bestå av en icke animalisk hyaluronsyra.

Christian rekommenderar att du väljer ett märke som har funnits länge på marknaden och helst ska det vara en modern, 3:e generationens filler.

-De ger ett mjukare, naturligare och mer hållbart resultat med mindre irritation och svullnad, säger han.

Det är också viktigt att kontrollera att produkten inte är en piratkopia, som kanske inte är säker och steril. Är det ett lågt pris på behandlingen ska du dra öronen åt dig och kunden har alltid rätt att få veta vilken produkt som behandlaren använder sig av.

-Är du osäker på vilken klinik du ska vända dig till kan du alltid ringa till företagen bakom preparaten, till exempel Stylage eller Restylane, och be dem om hjälp och råd, säger Christian.

Kunden ska även tänka på att inte överbehandlas. Upprepade injektioner stimulerar till ökad kollagenbildning som kan sitta i flera år. Då är det extra viktigt att resultatet blir bra från början.

Enligt Christian ska en seriös behandlare kunna säga nej till onaturligt stora läppar.

-Mitt mål är alltid ett snyggt och subtilt resultat med naturliga proportioner och symmetri, säger han.

Till sist är det bra att inte gå till flera olika behandlare -utan försöka skapa en långvarig relation, precis som med en frisör som man trivs med.

-Och gå alltid tillbaka om du inte är nöjd med resultatet, både för din egen och för behandlarens skull, säger Christian.

För att få en säker fillerbehandling är det viktigt att vara observant och påläst.

För att få en säker fillerbehandling är det viktigt att vara observant och påläst.

Kirurgöverläkaren Christian Vojin har jobbat med injektioner i 20 år.

Kirurgöverläkaren Christian Vojin har jobbat med injektioner i 20 år.

[email protected]

2014-04-25 12:48:00

Publicerad: 25 april 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp