Udda kändisplåtningar

Att fotografera kändisar är ingen barnlek. Fråga bara fotografen Henrik Halvarsson, som fått uppleva deras fåfänga, dåliga morgonhumör och vansinniga nycker.

Att kändisar kan vara krävande, frustrerande och ibland bara riktigt underliga kan alla fotografer skriva under på. I Pressbyråns tidning Sid. intervjuas frilansfotografen Henrik Halvarsson, som fotar för tidningar som Bon, Flaunt, Café, Visionaire, Vanity Fair, ryska Vogue och italienska Elle, om sina fem underligaste kändisplåtningar.

Först ut är Victoria Beckham, som till en plåtning för tidningen Stureplan krävde att få champagne och tärnad frukt till frukost.
-Så vi stod där klockan nio på morgonen och skar omsorgsfullt upp ananas och melon i centimeterbreda bitar, berättar Henrik Halvarsson. Jag tror knappt hon rörde dem.

Senare under dagen dök Victorias man David Beckham upp för att han villa låna hårstylisten till att slinga håret.
-Victoria var ganska grinig, men bilderna blev bra så när de skulle göra en ny plåtning för GQ några månader senare ville hon anlita mig, berättar Henrik Halvarsson. På julafton när jag satt hemma med släkten ringde min mobil. Det var Victoria som ville tacka för senast, be om ursäkt för sitt dåliga humör och chit-chatta lite.

Att plåta gruppen Oasis gick desto sämre. Bröderna Gallagher hällde i sig gin och tonic och Liam boxade sönder en stor grön fond som skulle agera bakgrund.
-Noel hade med sig en originalskiva med Beatles från 1962, den använde han som mössa, berättar fotografen. När de gick glömde han kvar den och för att vara snäll budade jag tillbaka skivan till deras hotell Det ångrar jag än idag.

#IMG2-L#Thorsten Flinck framstår som ett riktigt psykfall i Halvardssons beskrivning. Han ville ses på en bar på Strandvägen, men när Henrik dök upp drack han öl med en 60-årig psykolog som han kallade sin manager.
-Kvällen slutade med att vi åkte hem till psykologens och dennes frus lägenhet på Kungsholmen, där Thorsten plötsligt låste in sig i sovrummet och vägrade komma ut, minns Henrik.

Att Mikael Persbrandt också visade sig vara en krävande modell är nog ingen förvånad över. Skådespelaren hade betonat att han inte ville ha med en massa stylister och sminköster, så fotografen åkte hem till Persbrandt tillsammans med sin assistent och tidningen Cafés AD.
-Då blev han jättebesviken. “Vad är det här för tre fula snubbar?“, sa han och undrade vart alla snygga sminkbrudar tagit vägen.

En Hollywoodplåtning för Vanity Fair blev raka motsatsen.
-Det var en massa modeller och skådisar, bland annat Cindy Crawford och Mira Sorvino, och alla hade med sig egna entourage med pr-agenter, hår, makeup och cateringfolk, berättar Henrik Halvarsson. Jag minns att det var sju personer där enbart för att fixa naglarna. Det här var alltså en gruppbild på 30 personer där man knappt såg deras ansikten.

Bildspel: Udda kändisplåtningar

Bildspel: Udda kändisplåtningar

Sorvino ville ha snygga naglar.

Sorvino ville ha snygga naglar.

[email protected]

2008-09-16 09:17:00

Publicerad: 16 september 2008

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge