“Fåfäng med håret“

improveme.se

Svenska singer-songwritern Theresa Andersson, bosatt i New Orleans sedan 20 år tillbaka, är aktuell med nya skivan "Street Parade" och en rad Sverigespelningar. För improveme.se berättar hon om livet i USA, samarbetet med Peter Morén från Peter, Bjorn & John – och vikten av att ha snygga fötter.

Berätta lite om ditt nya album!
-Det heter “Street Parade“ och är inspirerat av Mardi Gras-paraden i New Orleans, som jag använder som en metafor. När jag är ute och reser så är jag väldigt mycket själv med mina tankar. På scen får jag en otrolig energikick, så när jag lastar in alla grejerna i bilen och åker vidare till nästa ställe kan jag nästan känna mig lite deppig, det är en skum känsla.

-Jag kom hem till New Orleans efter att jag hade avslutat en väldigt lång turné och anlände precis i tid för Mardi Gras. Kompisarna hade party vid paradrutten och vi såg paraden gå förbi med tjo, tjim och stim och band som spelade. Efteråt försvann paraden iväg och jag gick ut mitt i gatan där folk drev omkring och väntade på nästa parad. Då är det en väldigt intressant stämning, just det här mellan paraderna, som jag kände att jag relaterade väldigt mycket till. Jag hade precis avslutat en turné och funderade på vad jag skulle göra härnäst och var inte säker på när nästa grej skulle komma. Det var verkligen som en “street parade“.

– Medan jag skrev plattan så blev jag gravid och då insåg jag att “jaha, det är det här som är min nästa fas i livet“. Det var en intressant kombination av barnet som växte i magen samtidigt som skivan växte fram. Och sedan föddes de ungefär samtidigt.

Hur är musikvärlden i New Orleans? Det finns ju en stor musikindustri i New York, Hollywood och Nashville, men hur ser det ut där du bor?
-Det finns ingen direkt musikindustri i New Orleans, men det finns ett väldigt speciellt musikarv. Känslan för mig när jag kom dit var att det var väldigt öppet och att man fick komma in i musicerandet i stan på en gång. Det var mycket jammande med folk och många olika band som formades och formades om hela tiden. Alla spelar med alla, lite grann, så det är ett väldigt bra ställe att växa som performer. Ofta är klubbarna väldigt partybaserade, alla vill kunna dansa och dricka öl och ha kul. Det svänger väldigt mycket om musiken, mycket brass, funk och R'n'B. Indiesvängen är inte lika utvecklad som i andra städer, men det finns en del klubbar där band som Peter Bjorn & John kommer och spelar.

Peter Morén från just Peter, Bjorn & John har ju medverkat på en låt. Kan du berätta om det?

-När jag skrev den låten, ”What Comes Next”, så hade jag alltid hört Peters röst i bakgrunden, för jag tycker att han har en så fantastisk röst och en så härlig energi. Jag träffade honom genom Tobias Fröberg, som producerade plattan, och vi har suttit någon sommarkväll på Gotland och jammat på gitarr. Sen träffade jag Peter i New Orleans, när han spelade på en bar där, och frågade om han kunde vara med och sjunga. “Javisst“, sa han och så kom han och sjöng låten.

Hur skulle du beskriva New Orleans?
-Jag blir aldrig trött på hur brokig staden är. Arkitekturen är väldigt varierande och staden har mycket karaktär, värme och härliga färger. Maten är kryddstark och full av smaker, med mycket fisk och skaldjur, kryddor och smör. Det kanske inte är så hälsosamt alla gånger och folk dricker kanske lite för mycket, men alla är glada och stället har en väldigt speciell karaktär.

Gör du något särskilt för att hålla dig hälsosam och väga upp den flottiga maten?
-Jag tycker inte om att äta för mycket av den där feta maten. Jag har aldrig varit något fan av friterad mat, så det är ganska lätt för mig. Jag har varit fiskvegetarian sen jag var väldigt ung och försöker att äta hälsosamt. När jag var gravid fick jag reda på att jag hade graviditetsdiabetes, vilket var en stor chock, för jag tyckte att jag var så hälsosam. Men det visade sig att det har inget att göra med om man är hälsosam utan det är hormonbaserat.

-Det positiva med det var att jag fick lära mig att äta ännu bättre. När man som musiker reser mycket är det inte alltid man har tillgång till bra mat, utan man kastar i sig en stor måltid kanske två gånger om dagen och äter ingenting däremellan. När jag var gravid fick jag äta ungefär varannan timme, sex välbalanserade mål mat om dagen, med en kombination av protein och kolhydrater. Sen tycker jag att det är jättekul att göra yoga, jag går jättemycket och springer lite här och där.

Vilket är ditt bästa skönhetsknep?

-Att vara noga med solskyddsfaktor. Jag, som har svensk hy och bor på en plats där det alltid är sol och hett, är noga med att använda solskyddsfaktor varenda morgon, bära hattar med stora brätten och ha stora solglasögon. Man ska vara snäll mot sin hud, det hjälper i längden.

Tänker du mycket på din look?

-Det är något som jag är väldigt medveten om. Jag är väldigt fåfäng med mitt hår, till exempel. Jag har alltid haft väldigt långt hår, som jag alltid pular med. Sen spelar jag alltid barfota och gillar att leka med nagellack och sånt.

Har du några särskilda intressen vid sidan av musiken?
-Jag syr väldigt gärna. Min man håller på med dockteater med stora marionetter, så jag har sytt till hans föreställningar. Jag syr också gärna kläder till min dotter och till mig själv. Sen tycker jag att det är väldigt rogivande att hålla på i trädgården, med fingrarna i jorden. Jag har ett citronträd som jag pysslar om väldigt mycket.

Vad saknar du från Sverige?

-Stillheten och andrummet som finns i Sverige. Det finns ett lugn och en rymd här som är väldigt befriande och trygg. Som svensk är man ju van att ha trygghet på många vis, jag växte upp på landet och kände alla omkring. I USA fanns inget skyddsnät, jag kände ingen och det var ett nytt språk, inte alls som skolengelskan. Då fick jag lära mig att ta hand om sig själv och hanka mig fram. Samtidigt är det nog lättare att slå sig fram och följa sin egen väg i USA.

FAKTA: Theresa Andersson

Ålder: 40 år
Familj: Man och dottern Elsie, 8 månader
Bor: New Orleans, USA
Gör: Artist och låtskrivare
Aktuell: Med nya skivan ”Street Parade”

Bildspel: “Fåfäng med håret“

Bildspel: “Fåfäng med håret“

[email protected]

2012-03-23 14:46:00

Publicerad: 23 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp