Vårda huden vacker

improveme.se

Ta reda på vad du har för hudtyp och välj produkter som passar just dig. Här guidar apoteket Kronans Droghandel dig till rätt hudvård för din hy.

Varför just din hud ser ut och fungerar som den gör beror på flera olika faktorer: olika hudtyper, hudfärger och pigment går i arv.

Din hud påverkas
av dina levnadsvanor såsom mat, sömn, stress, rökning och solvanor. Dessutom förändras hyn med åren då vi ofrånkomligen åldras.
-Det är viktigt att förstå sin hudtyp. Jag får ofta frågan om vilken ansiktskräm som ”fungerar bäst” men har inget svar att ge förrän jag tagit reda på mer om kunden. För att få maximal effekt måste man hitta en produkt som är anpassad för just den hudtyp man har. Annars kan effekten bli den motsatta, säger Sofia, farmaceut på Kronans Droghandel Lindhagen.

Normal & Blandad hy
Normal/blandhy är den vanligaste hudtypen och är en kombination mellan fet hy och torr/normal hy. Huden saknar synliga porer och man har torr eller normal hud på kinderna och fet hud i T-zonen (panna, näsa och haka). Lider man inte av några jätteproblem handlar det mest om att behålla och säkerställa balansen i huden. Det mest praktiska är att använda produkter som klarar av båda typerna av hud.

Lämpliga produkter:
Estelle & Thild -Neroli dagkräm
Lumene -Vitamin C+ Coctail

Torr hy
Torr hy har små porer och utvecklar sällan akne. Däremot syns ofta tidiga tecken på linjer och rynkor. Torr hy beror i första hand på att vattenhalten i hudens hornlager är för låg och att talgkörtlarna inte producerar tillräckligt med fett. Huden kan kännas matt och blir ibland fnasig och rödflammig på vintern. Att tillföra både fukt och fett är viktigt när du har torr hy. Även en torr hy kan behöva en ordentlig djuprengöring med skrubbkräm cirka en gång i veckan. Då får man bort döda hudceller och får en renare och klarare hy.

Lämpliga produkter:
Weleda -Iris Dagkräm
Eucerin -Aquaporin Light kräm
Avène -Cold Cream

Fet hy
Fet hud blir lätt blank, särskilt i ansiktets T-zon (panna, näsa och haka). Man får lätt finnar och synliga pormaskar. En pormask uppstår när talgkörtelgången blir tilltäppt av fett och döda hudceller. Många unga har hög eller oregelbunden talgproduktion som gör att huden på vissa ställen blir fet och blank. Rengöring är A och O, men även fet hy behöver faktiskt återfuktas med mycket fukt och mindre fett. Den som har fet hy ska satsa på en fuktighetskräm som är oljefri.

Lämpliga produkter:

Vichy -Normaderm dagkräm
Neutrogena -Pink Grapefruit Daily Scrub

Känslig hy
Känslig hy påverkas extra mycket av värme, kyla, torr luft och sol. Den reagerar också ofta på parfymerade produkter, rakning, kryddstark mat och olika ingredienser i hudvårdsprodukter. Tillståndet kännetecknas bland annat av torrhet, stramhet, rödhet samt i vissa fall flagnande hud.

Lämpliga produkter:
Estelle & Thild – Fragrance Free Face Cream
Avène -Thermal Spring Water
Weleda -Almond Facial Oil

De första ålderstecknen

De flesta upplever att huden förändras i 30-årsåldern. Huden blir tunnare, får fina linjer och mindre spänst och lyster. Många upplever dessutom att huden blir skörare och mer mottaglig för yttre påverkan. Vid ålderstecken ska man använda produkter som stärker hudens skydd mot yttre påfrestningar.

Lämpliga produkter:
Weleda -Wildrose Oil capsules
Weleda -Wildrose Night Cream
Clinderm -Age Prevent Serum

Djupare rynkor
I takt med att vi åldras bildas linjer, rynkor och till slut djupare veck. När huden åldras bryts kollagenet i huden ner och den förlorar successivt spänst och elasticitet. Den naturliga lystern och jämnheten i hudtonen minskar. Dessutom gör åldrandet att huden blir allt sämre på att göra sig av med döda hudceller. Plötsligt börjar rynkor, fina linjer och pigmentfläckar att synas. Den som har mogen hy ska välja produkter som hjälper huden att reparera skador samt bromsar och förebygger åldrandet.

Lämpliga produkter:
Eucerin – Hyaluron Filler Concentrate
Weleda -Pomegranate Firming DayCream
Estelle & Thild -Rose Otto Serum
Vichy -Liftactive ögonkräm

Bildspel: Vårda huden vacker

Bildspel: Vårda huden vacker

[email protected]

2012-05-16 08:15:00

Publicerad: 16 maj 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge