Därför vill vi ha eko

improveme.se

Dagens konsument nöjer sig inte med att handla ekologisk biff eller obesprutade tomater på ICA. På samma sätt som vi är medvetna om vad vi stoppar i oss vill vi även ha koll på vad vi applicerar i ansiktet.

Inom skönhetsindustrin har ekologiska och naturliga produkter poppat upp som svampar. Det tidigare dystra utbudet i skönhetshyllorna har ersatts med mängder av produkter att välja på. Maria Bichel, Nordic product manager på Weleda, berättar hur trenden startade.

Varför handlar konsumenten mer ekologiskt idag än tidigare?

-Det började med en grön trend inom livsmedel. Fler ifrågasatte vad man stoppade i sig, hur det var odlat och hur det påverkar hälsan. Efterfrågan och utbudet på ekologiskt och biodynamiskt ökade. Bara under de senaste åren har det märkts en enorm skillnad i intresse för naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter så vi känner att den gröna trenden fortsätter på fler områden och vi tror att trenden är här för att stanna. Vi har märkt det genom att fler och fler butiker och kedjor vill kunna erbjuda sina kunder ett naturligt och ekologisk alternativ. I media är det också mer självklart att lyfta fram de naturliga produkterna som en självklar del i kosmetikbranschen. Vi märker också direkt från konsumenter att det finns mycket frågor om just innehåll i produkter.

Hur har vi blivit mer medvetna?

-Det verkar som om vi på många sätt börjat efterfråga det naturliga, rena igen, inom många områden. De senaste åren har miljöaspekten också varit allt mer i fokus och det har nog bidragit till att många blivit mer medvetna om att vad vi använder och sättet vi förbrukar påverkar vår miljö. Många upplever nog att det känns bra att man idag kan köpa effektiva hudvårdsprodukter och samtidigt värna om miljön.

Vad kännetecknar ekologiska produkter?
-För oss innebär det att produkten i grunden baseras på endast naturliga ingredienser som också har ett ekologiskt ursprung. Ekologiska råvaror som odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel där man strävar efter att nyttja naturresurser på ett långsiktigt hållbart sätt.

Finns det någon nackdel, försämrad kvalitet, högre pris etc?
-Ekologiskt odlade ingredienser är egentligen växter som odlats på det sätt som är helt naturligt! Det är egentligen konstigare att vi använder olika typer av konstgödsel och kemiska besprutningsmedel på det vi sedan ska äta eller använda på huden. Vi ser det snarare som att kvaliteten blir högre om en växt får växa på ett naturligt sätt. Vissa kanske tycker att ekologiskt är dyrare men om man ser på vilken kvalitet man får och vilka egenskaper som produkterna har så blir det med ens mycket prisvärt. Det som dock kan hända när man använder sig av naturliga råvaror är att det kan bli brist på en växt om klimatet under perioden inte varit optimalt. Det kan ha varit för torrt eller för regnigt och då kan det bli konsekvenser i form av brist på råvaran och även högre pris på den skörd som finns tillgänglig.

Tips!
Apoteket Kronans Droghandel hör till de kedjor som storsatsar på ett bredare ekologiskt sortiment. Förutom Weleda har bland annat de ekologiska hudvårdsmärkena Burt's Bees och Estelle & Thild nyligen tagits in i sortimentet.

Bildspel: Därför vill vi ha eko

Bildspel: Därför vill vi ha eko

redaktion@improveme.se

2012-06-04 12:01:00

Publicerad: 4 juni 2012

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep