Anders Landgren expertråd

improveme.se

Anders Landgren är inte bara överläkare på hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, han är också verksam på Stellakliniken i Västerås. Dessutom så sitter han i improveme.se:s expertråd som svarar på läsarnas frågor och funderingar om huden.

Hej,
Jag vet att man kan ha celluliter även som smal. Jag är 175 lång och väger 60 kilo. Jag tränar mycket, äter hälsosamt och rör på mig väldigt mycket. Jag fick celluliter när jag gick ner mycket i vikt och sedan gick upp igen.
Antar något har “förlorats“ i min hud. Kan man göra något för att få tillbaka den, förutom träning?
Mvh Sandra

Hej Sandra,
Celluliter är att betrakta som ett normalt åldrande, och ärftliga faktorer avgör om man får dessa eller inte.
Man har försökt många olika behandlingar mot celluliter, bland annat kirurgi fettransplantation , laserbehandlingar samt diverse “undermaskiner“. Tyvärr har ingen behandling visat sig fungera speciellt bra mot dessa förändringar. Jag känner inte heller till något bra sätt att förebygga uppkomsten av celluliter.

Hej!
Jag har fått daktacort till mitt ansikte och jag undrar om man kan använda smink (mineralpuder) samtidigt som man använder då daktacort?
Häslningar Emma

Hej Emma,
Det finns inga medicinska risker att använda mineralbaserad kosmetika tillsammans med daktacort.

Hej,
Jag är en 72-årig mormor som har vitiligo sen 20 år. Nu har ett av mina barnbarn fått vita fläckar på båda sidor av halsen efter semester i Thailand i 3 veckor. Lina är snart 18 år och jag undrar: vart ska jag skicka henne för konsultation?
Med vänlig hälsning Marianne

Hej Marianne,
Mats Olsson vid International Vitiligo Center i Stockholm är internationellt erkänd inom forskning och behandling av vitiligo.
Hans kontaktuppgifter finner du på: www.vitiligocenter.eu.

Hej!
Jag har sen så länge jag kan minnas haft problem med min hy, att jag är känslig/torr. Jag har varit hos läkare, men de gör ju inte så mycket, inte ens en dermatolog. Så nu har jag börjat med märket Phytomer, jag tycker att det verkar bra, men jag har fortfarande kvar “eksem“ kring näsan. Det är både torrt men kan även uppkomma som små finnliknande ”plitar”. Undrar om du har nåt tips på vad jag kan göra, har försökt med verkligen allt. Har även testat Elisabeth Arden Eight Hour Cream, inte ens den hjälper. Så snälla, har du nåt tips till mig? Har även försökt undvika citrusfrukter.
Mvh Emelie

Hej Emelie,
För att kunna ge goda råd, så är det av yttersta vikt att man först ställer rätt diagnos på dina besvär. Föreslår att du försöker komma i kontakt med en hudläkare igen, även om du försökt detta tidigare. Han eller hon bör kunna ge dig bästa möjliga hjälp.

Hej!
För en vecka sen var jag på ansiktsbehandling för några torra partier i ansiktet och fick veta att jag nog hade perioal dermatit.
Jag skulle vilja veta vilka råd du har att ge mig då jag känner mig väldigt besvärad av det. Jag har provat att undvika att röra områdena och att vara försiktig med mina hudkrämer. Det har hjälpt lite men är fortfarande ganska torr och har haft problem sen augusti 2011.
Mvh Madeleine

Hej Madeleine,
Föreslår att du kontaktar en hudläkare för att säkerställa diagnosen, och därefter få bästa möjliga behandling. Ofta är man i behov av tablettbehandling för att kunna komma till rätta med besvären om det rör sig om perioral dermatit.

Hej Anders!
Kan man få hjälp med borttag av överflödig hud i ansiktet? Jag har Ehlers Danlos, med överskott av övertöjbar hud i ansiktet. Drabbar framför allt ögon och kinder. Hängiga ögonlock, hängiga kinder, med mycket rynkor kring munnen och under hakan. Jag gissar att jag påminner mycket om kvinnor som gått ner mycket i vikt, och sen har överskott av hud efter detta. När jag böjer mig fram hänger ansiktet i samma riktning, vilket är pinsamt och jobbigt. Tittar jag ned på t.ex. naveln så hänger kinderna i vägen för synen. Jag ser alltså bara hälften så mycket. Jag är 45 år. Har jämfört med många av mina vänner och de skrattar för de upplever inte detsamma och har heller inte problem att se när de böjer sig framåt. Gissar att det låter helt knäppt men det är en sorg för mig.
Mvh Gunilla

Hej Gunilla,
Vid Ehler Danlos syndrom så har hudens bindväv (kollagen) en felaktig uppbyggnad, vilket gör att huden inte har samma elasticitet som hos en frisk person. Det enda sättet att påverka de problem du beskriver är att på kirurgisk väg avlägsna överskottshud. Man bör dock vara medveten om att vissa typer av Ehler Danlos syndrom medför ökad risk för biverkningar vid operationen och att effekten inte kommer att kvarstå i samma utsträckning som hos en frisk person.

Hejsan,
Jag är 20 år och har plötsligt fått väldigt förvärrad acne i ansiktet. Jag funderar nu på att göra en laserbehandling. Jag har hittat en produkt som man kan köpa över internet som heter Lumie Clear och använder blått och rött ljus för att behandla acne. Är det är säkert att behandla acne på detta sättet själv, eller om man bör gå till en klinik? Jag undrar i så fall vad som ger bäst och mest varaktigt resultat av IPL eller ClearLight?
Hälsningar Sofia

Hej Sofia,
Ljusbehandling med till exempel “de blå“ våglängderna har visat sig ha en dämpande effekt på acne. Effekten är inte varaktig utan försvinner när man upphör med behandlingen. Effekten brukar vara otillräcklig mot svårare typer av acne. Jag föreslår att du tar kontakt med en hudläkare, som kan ge dig bästa möjliga behandling mot dina besvär.

Hej!
Det är så att jag ungefär varannan månad får väldigt torr hy i ansiktet, på halsen och ibland även vid axlarna. Detta blir som en rodnad och svider när man tvättar sig och sedan smörjer in med krämer. Jag har varit hos läkare och fått Mini Derm för att smörja in varje gång jag har duschat och liknande. I ansiktet har jag en bra kräm för torr hy från apoteket men är så trött på allt detta! Vad kan det vara? Stress? Kan det bero på olika klimat? Har slutat med sköljmedel i tvätten o känns lite bättre. Förr fick jag nämligen utslag på armar och mage men detta är i stort sett borta efter jag slutat med sköljmedlet. Jag bor just nu i Lund men åker ibland hem till Strömstad, och får alltid torr hy så fort jag kommer “hem“ någonstans. Vad kan detta bero på? Har aldrig haft problem med huden innan men för ett och ett halvt år sedan började det. Jag är snart 21 år!
Mvh Caroline

Hej Caroline,
Det är svårt att ge goda råd utan att ha sett dina problem i verkligheten. Kanske lider du av atopiskt eksem som i vuxen ålder kan ge besvär i ansikte-hals-regionen? Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare, som kan hjälpa dig på bästa sätt.

Hej,
Jag har tre leverfläckar som sitter vid halsen som jag vill ta bort, de sticker ut lite och kliar och blir röda. Jag har också en på näsan, den sticker inte ut men jag vill få bort den för den sitter på ett så fult ställe. För några månader sen hade jag ingen leverfläck nära örat, men nu har det kommit en och den växer fort, den är jättestor men den sticker inte ut, jag är rädd att den kan vara farlig. Är snart 15 år så tror du jag kan ta bort alla leverfläckar samtidigt? Ska man ta bort dem med laser eller operera? Jag var på Vårdcentralen men de sa att de inte kunde göra något så jag var tvungen att söka till en hudvårdsklinik. Jag vill verkligen få bort leverfläckarna. Hoppas du har några bra tips!
Emilia

Hej Emilia,
Det är många med dig som stör sig på uppstickande leverfläckar i ansiktet och på kroppen. I de allra flesta fall är det frågan om helt ofarliga leverfläckar som med tiden höjs upp, tappar färgen och får ett “ vårtlikt“ utseende. Om man skall ta bort en leverfläck så är de flesta hudläkare överens om att leverfläcken då bör opereras bort och inte laserbehandlas. Det finns olika kirurgiska tekniker att välja på beroende på hur leverfläcken ser ut och var den sitter. Laserbehandling av leverfläckar ger inga fördelar när det gäller ärrbildning och försvårar dessutom framtida hudcancerbedömning om leverfläcken kommer tillbaka. Det är viktigt att veta att man löper ökad risk för fula ärrbildningar (keloider, hypertrofiska ärr) i tonåren, och att hals,axlar och bröstkorg är speciellt känsliga områden för detta.
Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare, som kan bedöma vilken typ av leverfläckar du har och om de lämpar sig för borttagande eller inte.

Hej,
Jag har fått större pormaskar med tiden, jag är medveten att det kan vara på grund av att jag är rökare. Jag ska sluta röka men vad kan jag mer göra?
MVH Elena

Hej Elena,
Du kan dämpa problemen med pormaskar genom att använda lätt peelande produkter. Lätt peelande produkter innehåller olika former av milda syror (till exempel acetylsalicylsyra) och finns att köpa på hudsalonger för hemmabruk. Dessa hjälper till att hålla porerna öppna. Olika varianter av A-vitamin har också denna effekt. Lycka till med rökstoppet!

Bildspel: Anders Landgren expertråd

Bildspel: Anders Landgren expertråd

kevin.krooks@improveme.se

2012-05-22 10:36:00

Publicerad: 22 maj 2012

Mitt ansikte är min canvas

Hemligheten bakom en lyckad makeup ligger i en bra bas