Catharina Rytter frågor

improveme.se

Catharina Rytter, före detta Liljekvist, är klinikchef på Ellipse Klinikken och hudspecialist. Hon utför alla typer av hudvårdande behandlingar med den senaste teknologin. Catharina är utbildad inom näringsmedicin, örtmedicin och TCM (traditionell kinesisk medicin). Här svarar hon på läsarnas hudfrågor.

Hej,

Jag är en tjej på 13 och snart 14 år. Jag har jättefet hud, den blir fet och blank direkt. Har också massor med små bulor i pannan och pormaskar på näsan, den är liksom svartprickig och de syns väldigt tydligt. Jag tvättar mig varje kväll och använder inte smink. Allt började i trean eller fyran och jag har inte sminkat mig sen femman. Det hjälper inte. Äter inte godis heller så det kan inte vara det. Kan du ge mig tips om vad jag ska göra? Börjat komma finnar på axlarna också.
MVH Elin

Hej Elin!

I din ålder kan det vara vanligt att huden blir lite fetare med orenheter med pormaskar och ibland även acne. Det har med dina hormoner att göra och anlagen är ofta ärftliga. Det har ingenting med att du inte använder smink eller att du inte äter godis. Visst är det bra att du tänker på vad du äter då socker har en negativ påverkan på vår kropp och även ibland ger upphov till ökade hudproblem, men det är inte den huvudsakliga orsaken. Det är bra att du uppmärksammar ditt problem redan nu – det gör att man i god tid kan hålla problemen under kontroll så det inte blir värre. Jag skulle i första hand rekommendera Dig att använda medicinsk hudvård som bas i din behandlingsplan. Jag vet inte var du bor, men kontakta gärna någon av våra kliniker för en konsultation. Vi använder Jan Marini – en fantastisk hudvårdsserie för alla typer av hudproblem. De innehåller glycolsyror och andra ämnen som på ett effektivt men skonsamt sätt balanserar och rengör huden så att du får hjälp med att bibehålla pH-värdet.

Förmodligen kommer du behöva någon form av behandling också – mycket effektivt är till exempel kemiska peelingar. Det är viktigt att du har en realistisk syn på vad som går att göra når man har mycket tonårshormoner i omlopp. Du kanske inte blir helt fri från Din acne, men din hud kommer vli renare, fräschare och mindre fet. I egenskap av naturläkare rekommenderar jag ibland ett tillskott av Vitamin B5 och mineralen zink i relativt höga doser (detta skall du inte laborera med på eget bevåg, utan konsultera en specialist) Tillskotten har en naturlig effekt på kroppens talgproduktion vilket resulterar i att man även behandlar orsaken. I många fall ersätter denna behandling behovet av antibiotika och/eller roaccutan beroende på graden av problem. Du är välkommen att höra av Dig om du önskar mer information!

Det finns bot mot det mesta och du behöver inte vara rädd för att undvika smink så länge du håller borstarna rena och inte pillar och klämmer. Catharina

Hej!

Ofta använder jag en dagkräm och en solkräm till ansiktet varje dag. Min fråga är: hur länge man bör vänta med solkrämen efter man lagt på dagkrämen? Och hur länge bör man vänta med foundation, concealer eller liknande efter solkrämen?
Tack på förhand! Ida

Hej Ida!

Varför inte använda en kräm som kombinerar fukt och solskydd? Det finns ett stort urval av krämer av fin kvalitet. Efter att ha rengjort ansiktet, torka torrt och smörj med fukt/spf kräm. Du känner när den gått in i huden – då appplicerar du din foundation och concealer. Det är omöjligt att säga en exakt tid då det beror på din hudtyp. Tänk på att om Du är på solsemester bör du upprepa att smörja huden flera gånger om dagen om du solar, badar och svettas! Ha en fin sommar!
Catharina

Hej!


Jag är en 17-årig tjej med blandhud som lätt blir oljig (finnig) i T-zonen om jag använder för feta produkter. Fram tills nu har jag bara haft mineralpuder från Bare Minerals som foundation. Dock känner jag att jag ibland skulle vilja ha lite fylligare täckning och har tänkt köpa en flytande foundation. Jag har fått tips om The Body Shops nya flytande mineralfoundation som innehåller bland annat olivolja, men jag har också sett att de har en oljefri foundation, fast som inte innehåller mineraler. Skulle gärna behöva hjälp att välja vilken av dessa jag ska köpa. Om du däremot har något annat tips som ligger bra i pris för en gymnasieelev så tar jag tacksamt emot det.
Hälsningar Johanna

Hej Johanna!

Nu förtiden finns det många riktigt bra foundations i alla olika prisklasser. Min policy när det gäller makeup är att du själv ska trivas med konsistens och hur täckande den ska vara. Besök ett välsorterat varuhus med många olika mårken och frossa i att be personalen hjälpa Dig med att prova några olika. Det finns många som är bra även i de lägre prisklasserna, så njut av att investera lite tid för dig själv i skönhetsdjungeln – du kommer hitta rätt val för dig, det är jag övertygad om!
Mvh Catharina

Hejsan,

Har en fråga angående fillers i näsan. Jag har läst att det kan vara farligt att använda fillers för att forma näsan p g a att det stoppar blodomloppet så att säga. Jag läste att det var speciellt farligt att fylla eller forma nästippen då komplikationer kan uppstå, som till exempel att det orsakar så kallad död vävnad på själva nästippen eftersom man orsakar att blodtillförseln, näring och andra viktiga ämnen hindras från att cirkulera fritt. Stämmer detta? Vill du också vara snäll och berätta vilka komplikationer som kan uppstå och om du har sett något liknande förut. Jag är speciellt intresserad av vad som kan hända om man fyller nästippen. Undrar också om du kan berätta vad man INTE får göra när det gäller fillers för näsan. Tack på förhand.
Mvh Anna

Hej Anna!

Det du oroar dig för är ett tillstånd som kallas ischemi – vilket innebär att man får en reaktion som orsakar en blockering av tillförsel av syrerikt blod till vävnaden. uppstår detta kan det resultera i att vävnaden går i nekros, dvs dör. Om du önskar behandla din näsa blir resultaten mycket bra i de flesta fall. Se till att hamna hos en erfaren behandlare med specialistutbildning inom estetiska injektioner. De får lika mycket utbildning i vad man bör undvika som i hur man får otroligt fina resultat. Du behöver inte oroa dig – skulle det vara så att du inte är en lämplig kandidat så kommer du bli avrådd.

Vi arbetar ofta med de flesta indikationer men i ett till två steg. Detta för att säkerställa att man aldrig lägger i för mycket utan minskar riskerna för komplikationer. Boka tid för en konsultation – rent förutsättningslöst, för att höra vad som kan göras utifrån det du stör dig på. Alla former av ingrepp ska alltid tänkas över, men en injektion med en ickepermanent filler går ju att ta bort om man ångrar sig. Lycka till!
Mvh Catharina

Hej,

För ett tag sen hamnade jag på sjukhuset för behandling av min aggressiva laktosallergi. Var där under elva dagar och behandlades dagligen med kortisonsalva. Sen dess tycker jag att huden på armarna har blivit rynkig. Jag använder dagligen en oparfymerad och återfuktande kroppslotion. Kommer den rynkiga huden så småningom att försvinna, eller måste jag leva med detta?
Med vänlig hälsning Roman

Hej Roman!

Så tråkigt att höra att du är så illa affekterad av din sjukdom. Cortisonsalvor har en generellt uttunnade effekt på huden så jag förstår att du upplever en förändring i elasticitet och tycker huden blivit rynkig. Hur gammal är du? Hur många gånger har du blivit behandlad med cortison och i vilken styrka? Mitt tips är att fortsätta smörja huden med fuktcremer med även äta tillskott av t ex Omega 3 samt C-vitaminer. Vitamin C stimulerar återuppbyggnad av produktionen av kollagen som skapar stödjevävnad i huden och Omega 3 skapar en bra miljö för cellmembranen och är dessutom antiinflammatoriskt. Denna kombination borde hjälpa din hud lite på traven att återhämta sig.

Är det så att du får eksem av din allergi kan även ett tillskott av Omega 6 vara av nytta. En fin kombination är en produkt som heter Lipolar Balans som innehåller både pro- och antiinflammatoriska fettsyror som båda verkar för att förbättra flera viktiga faktorer för hälsan, huden och ett flertal diagnosticerade sjukdomar. Lycka till – hör gärna av Dig om du önskar mer ingående information.
Mvh Catharina

Hej,

Har du någon kräm att rekommendera för att få bort ärr från ansiktet? Ärr som har uppstått efter att man pillat på finnar i ansiktet.
Hälsningar Isa

Hej Isa!

Det finns inga krämer som kan ta bort ärr. En del produkter kan förbättra läkning av huden och ge en viss reducering som t ex A-vitamin cremer eller en produkt som heter Cicatrix. Men det tar absolut inte bort ärr – de ligger djupare i huden som krämer inte kan påverka. Det behövs behandlingar med t ex kemiska peeler eller Fraxel laser alternativt injektioner med en filler för att reducera ärrvävnad. Är det så att det är röda märken kan man behandla färgen med t ex IPL. Jag skulle behöva se dina ärr och veta lite mer för att ge dig ett korrekt svar.
Mvh Catharina

Hallå!

Jag går en hudterapeututbildning, och jag undrar vad man kan göra för att undvika få så mycket finnar som möjligt? Eller om du har något “mirakeltips“ mot finnar. Vi överstimulerar nämligen huden när vi övar på varandra och det dyker upp nu titt som tätt.
MVH Mia

Hej Mia!

Under den tid du läser till hudterapeut är du under ständig överstimulans av lymfan och retar utrensningssystemet. Det finns inga mirakeltips, tyvärr. Jag föreläser ofta för blivande hudterapeuter och vet precis vad din hud går igenom, sköt den varsamt använd gärna medicinsk hudvård men den största boven i dramat är även den stress den tuffa, intensiva utbildningen innebär i kombination med nya produkter och behandlingar. Tro mig – det kommer stabiliseras. Gör det inte det, höra gärna av dig – jag är specialist på att reparera hudterapeuthud.
Lycka till med din utbildning!
Catharina

Hej,

Jag skulle jättegärna vilja utbilda mig till hudterapeut men nästan alla skolor jag har sett får man bekosta själv. Så jag undrar om du vet någon skola som har tillgång till CSN eller om du bara kan rekommendera en skola allmänt. Jag är inte så jättemycket för spadelen som de flesta skolorna har utan vill väl bli en allmän hudterapeut med ansiktsbehandlingar. Kanske samarbeta med en läkare i slutändan.
Bästa hälsningar Sandra

Hej Sandra!

Det finns två statliga skolor men endast en privat utbildning som är CSN berättigad! Yrkeshögskolan för hudvård och spa på Lästmakargatan i Stockholm. Jag har besökt samtliga skolor och föreläst för eleverna och tycker alla skolor är bra. Men jag slår ett extra slag för Yrkeshögskolan då de har funnits i många år, är branschorganiserade inom Cidesco vilket öppnar många vägar om du vill arbeta utomlands och har ett bra nätverk om du vill starta eget med läkare kopplad till din salong.

Ett tips är att inte missa Spadelen – jag tror du kommer omvärdera den, om inte – har du ett erfarenhetsbagage av rang! Lycka till!
Catharina

Hej,

Får man mycket finnar om man röker? Har testat med allt möjligt för att få bort mina finnar, men jag röker nästan dagligen (kanske två cigaretter om dagen och mer på helger). Hur mycket påverkar det här utvecklingen av finnar?

MVH Tom

Hej Tom!

Rökning påverkar cirkulationen i de små kapillärkärlen som bidrar till att syresätta vävnad men också att transportera bort slagg som skapar en frisk, fin rosig hy. Att säga att rökning är den faktor som påverkar acne är nog att säga för mycket, men visst finns en viss sanning i att rökning orsakar en sämre hy. Jag hade kunnat ge dig ett mer konkret svar om jag vetat mer om HUR du sköter din hy i övrigt? Använder du några produkter, klämmer du och pillar?

Det finns många orsaker och framförallt hormoniella orsaker – ett tips – sluta att röka och se om du själv märker skillnad. Du kommer garanterat få bättre cirkulation och fräschare hy bara av den lilla åtgärden. Röker du inte mer än två cigaretter per dag kanske du skulle kunna vara utan? Tänkvärt!
Mvh Catharina

Ställ din fråga till våra experter här!

Bildspel: Catharina Rytter frågor

Bildspel: Catharina Rytter frågor

kevin.krooks@improveme.se

2012-06-28 09:42:00

Publicerad: 28 juni 2012

Fransar á la Rebecca & Fiona

”Vi hittade inspiration i en drag-affär i Los Angeles”