Anders Landgren expertråd

improveme.se

Anders Landgren är läkare och är verksam vid Stellakliniken i Stockholm. Han är även överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Hej,
Jag hade en rund, ljus fläck på min mage för två år sedan kanske. Den är kvar fast den har växt. Den kliar inte, är inte röd och buktar inte ut. Men den blir större, och det har spridit sig snabbt över nästan hela ryggen. De är alltid vita, de kan klia speciellt om jag har solat. Vad kan det vara? De blir bara fler och fler, de är som sagt alltid vita även om jag solar.
Med vänlig hälsning Isabelle

Hej Isabelle,
Det du beskriver kan stämma med en ofarlig svampirritation som heter pityriasis versicolor. För att kunna sätta en säker diagnos så måste man få se dina hudförändringar.

Hej Anders!
Jag behöver hjälp. Är 20-årig tjej som har ärr och flammiga röda fläckar som aldrig försvinner. För cirka ett år sen så fick jag stressjukdom och mina finnar blev värre. Mina kinder är helt förstörda av acne och acnemedel som aldrig hjälpte, men istället gav mig varig, blodig och bultande smärta som fick mig att bli hemma i tre veckor och äta antibiotika. Jag förlorade många veckor i skolan och fick aldrig den hjälpen mot acne som jag bad om. Nu skäms jag och måste ha smink jämt när jag sover och är vaken. Tar jag bort sminket så ser jag fruktansvärt ut och har bara lust att skära bort hela huden. Var kan jag få hjälpen jag behöver och därmed ett normalt liv? Detta tar kol på mig och min självrespekt, blir trött på livet. Vill bara få tillbaka den hyn som jag hade för ett par år sen.
Tack! Hälsningar Linda

Hej Linda,
Om du fortfarande har acneproblem som leder till ärr så är det viktigt att du så snart som möjligt får hjälp av en hudläkare. De ärr som du redan fått kan man tyvärr aldrig ta bort helt,men många gånger kan man förbättra utseendet på ärren med olika typer av kirurgiska behandlingar.

Hejsan!
Jag har fått besvär med ganska stora vita fläckar som också kliar ibland. De blir röda/rosa när man kilar på dem. Fläckarna uppstod först på snoppen och pung, sedan vid analöppningen. Könshåret har också tappat pigmentet och blivit helt kritvitt på samma områden där vart fläckarna har kommit. Har haft detta i över ett år, och undrar nu ifall jag fått Vitiligo, eller om det är hudsvamp? Snälla hjälp!
Kristoffer

Hej Kristoffer,
De hudförändringar du beskriver stämmer väl med vitiligo. På International Vitiligocenter i Stockholm kan du få specialistbedömning av dina besvär.

Hej!
Kan en behandling med Restylane vara negativ om man lider av Vitiligo? Kan det göra att det bryter ut i ansiktet?
Sofie

Hej Sofie,
Den vanligaste typen av Vitiligo (vitiligo vulgaris) kan aktiveras om man har en retning/inflammation i huden. En restylanebehandling ger en liten retning i huden, och skulle kunna aktivera din Vitligo där du fått behandling.

Hej,
För cirka ett år sedan fick jag en mörk fläck mitt på underläppen. Från början var den som en liten prick men växte till en lite större mörkbrun fläck. Jag är väldigt fräknig i ansiktet och på kroppen och att få nya fräknar är inget nytt, dock har jag aldrig fått på läpparna innan. I samband med den lite större fläcken fick jag även ytterligare ett par mindre på både under- och- överläpp. Jag har varit på hudmottagningen på Sahlgrenska i Göteborg och de säger bara att det är en ofarlig fräken. Min fråga till dig är: hur jag kan bli av med den? Finns det några metoder? Har fått höra att det är svårt med laserbehandling just på läppen.


Vänliga hälsningar, Marie

Hej Marie,
Om det rör sig om en ofarlig, ytlig , solutlöst pigmentfläck (lentigo) så kan denna behandlas med etsning/peeling med syra. Ofta använder man då Triklorättiksyra (TCA) i lite högre koncentrationer. Behandlingen bör ske under den mörka årstiden.

Hej,

Jag är 42 år och jag har haft pigmentfläckar i ansiktet i tio år. Jag vill ta bort dem, och vill därför informera mig om olika laser, fraxel, och liknande metoder. Vilken är effektivas och säkrast? Finns det verkligen en laser som ta bort dessa fläckar?
MVH Eva

Hej Eva,
Laser och IPL med lämpliga våglängder kan bleka ofarliga, solutlösta pigmentfläckar. De kan även behandlas effektivt med peeling/etsning, där man använder triklorättiksyra (TCA) i högre koncentrationer. Samtliga behandlingar medför en viss risk för skador i huden i form av ärrbildningar eller nya pigmentstörningar. Viktigaste faktorn för att påverka riskerna är att gå till en behandlare som har hög kompetens.

Hej Anders,
Jag har en fråga angående leverfläckar och pigmentfläckar. Jag blev väldigt orolig när jag läste att man inte ska ta bort leverfläckar med laser. Tyvärr måste jag säga att jag idiotiskt nog har tagit bort några i ansiktet, på halsen, dekolletage, och armen. Nu kan jag säga att de inte var riktigt stora och ganska platta. Men nu är jag så orolig över cancer osv. Jag förstår nu hur dumt det var att göra det, men hon som gjorde det sa att hon gjort det förr och att det inte finns några risker med det. Jag borde ha forskat mer i det, det förstår jag nu. Men jag undrar vad jag ska oroa mig över nu, och om det finns risk för att det kan finnas cancer i de områdena utan att jag vet om det? Hur vet jag det i så fall? Vad kan eller bör jag göra nu? Jag är jätteorolig och skulle vara tacksam för svar.
Mvh, Anna

Hej Anna,
Orsaken till att de flesta hudläkare starkt avråder från att bränna pigmenterade leverfläckar med laser, är att det försvårar senare hudcancerbedömningar.
Om man inte bränt bort hela leverfläcken, och den växer tillbaka i laserärret, så kan det vara omöjligt att avgöra om det rör sig om cancer eller inte. Man kan då tvingas till stora operativa ingrepp helt i onödan.
Om du har fått tillbaka pigment i eller kring något av laserärren så bör du söka hudläkare. Oftast väljer man då att operera bort förändringen.

Hej Anders,
Jag är man och 39 år och fick för ca ett år sedan diagnosen talgkörtelhypertrofi i ansiktet bekräftad. Det finns minst ett 20-
tal lesioner, 1 till 3 millimeter stora, på panna och kinder. Jag behandlar hudförändringarna med tretinoinkräm som med viss framgång minskar storleken på dessa, men som biverkning får jag rodnad och flagnad ansiktshud. Vid utsättning av behandlingen återkommer lesionerna på några veckor och det förefaller som de ökar i antal dessutom. Jag är mycket bekymrad över tillståndet och när jag googlar på “sebaceous hyperplasia“ får jag många internationella träffar, men knappast någon svensk träff.

Jag läser mig till att tillståndet mer eller mindre framgångsrikt kan behandlas med: 

ALA/PDT, 1450 nm diode laser, ALA with blue light therapy, Cauterization or electrodesiccation, Cryotherapy, Bichloracetic acid, Trichloracetic acid, Laser treatment, Excision, Oral isotretinoin , Topical retinoids, Diathermy.

…Detta för att nämna några behandlingsförslag. Ingen av dessa behandlingsformer hittar jag på någon svenskspråkig medicinsajt. Man kan nästan tro att sjukdomen inte förekommer i Sverige. Via de engelskspråkiga sajterna förstår jag att sjukdomstillståndet är hyfsat svårbehandlat och att nya lesioner kommer att uppstå även efter att man destruerat befintliga förändringar. Det känns ganska hopplöst, speciellt som man på olika medicinska sajter kan se bilder på mer eller mindre vanställda ansikten med 100-tals lesioner.

Jag oroar mig mycket för hur denna sjukdom kommer att progrediera.

 Jag skulle vilja få råd på var jag ska vända mig med min hudsjukdom. Jag betalar mer än gärna ur egen ficka för adekvat behandling av sjukdomen. De läkare jag hittills träffat har knappast känt till nämnda behandlingsformer och har dessutom inte tagit min oro på allvar, tyvärr.

Vänliga hälsningar Erik

Hej Erik,
Som du själv nämner så kan man behandla talgkörtelhyperplasier med olika destruerande metoder. Enligt min mening är det effektivast att bränna sönder förändringarna med koldioxidlaser eller diatermi. Tyvärr återkommer förändringarna efter några månader, så det kan kännas lite tröstlöst som patient. Behandlingarna täcks normalt sett inte av landstingen, så man får söka efter någon privat läkare med laser eller hudkirurgiinriktning.

Hittar du inte din fråga här? Kika in på senaste frågorna, eller ställ din egen fråga till våra experter här.

Bildspel: Anders Landgren expertråd

Bildspel: Anders Landgren expertråd

kevin.krooks@improveme.se

2012-08-20 13:11:00

Publicerad: 20 augusti 2012

Streetstyle på modeveckorna

Här är trenderna som skapas vid sidan om catwalken