5 saker du inte visste om solskydd

improveme.se

Du tycker att du är noga med att smörja in dig på sommaren. Men har du verkligen stenkoll? Läs vidare och lär dig fem nya saker om solskydd. Din hud kommer att tacka dig.

Sol och värme betyder långa lata dagar på stranden. Men för att slippa bränna dig krävs att du är noga med solskyddsfaktorn. Nedan följer fem saker du antagligen inte visste, men bör känna till, om solskydd.

1. Choklad kan skydda huden från solen

Det betyder inte att du ska skippa solkrämen helt, men forskarna menar faktiskt att mörk choklad rik på antioxidanter kan öka kroppens egna UV-skydd. Att äta några små bitar av riktigt mörk choklad under dagen kan alltså hjälpa, enligt forskarna. Inget att argumentera mot där inte.

2. Du använder antagligen för lite solskydd
Solskyddskräm bör appliceras generöst. De flesta människor använder oftast bara mellan 25 till 50 procent av den rekommenderade mängden. Snåla inte, utan smörj på ordentligt för att verkligen skydda huden.

3. Det finns ingen ”vattentät” solskyddskräm

Går du en hel dag på stranden bör du räkna med att smörja in dig varannan timme. Hoppar du dessutom i vattnet emellanåt minskar tidsramen till 40 minuter. En flaska märkt ”very-water resistant” ökar tiden till omkring 80 minuter, men den är knappast vattenfast.

4. Applicera solskydd även på konstiga ställen
Malignt melanom tenderar att dyka upp på märkliga ställen, som exempelvis mellan tårna. Du bör därför vara noga med att smörja in dig precis överallt; hårbotten, armhålor, öron, ögonlock, händer, fötter och läppar.

5. Lämna aldrig solskyddskräm i en varm bil
En kvarglömd flaska solskyddsfaktor kan försvaga dess styrka. De flesta konserveringsmedlen i solskyddsprodukter är utformade och testade i temperaturer nära rumstemperatur. Därför finns en rimlig chans att konserveringsmedlet och andra aktiva ingredienser kan försämra effektiviteten om den lämnats i en varm bil.

Bildspel: 5 saker du inte visste om solskydd

Bildspel: 5 saker du inte visste om solskydd

[email protected]

2013-06-12 13:30:00

Publicerad: 12 juni 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp