Bli en “skin-checker“ & håll dig frisk

improveme.se

Ju mer solens strålar börjar värma, desto mer sugna blir vi på att sätta oss i lä någonstans och sola näsan. Och om någon månad lär vi sola hela kroppen. Men för att undvika skador av solen bör du se till att alltid använda solskydd.

Det finns många anledningar att smörja in sig med solfaktor när du vistas utomhus. Det värsta är givetvis att man kan få cancer om det vill sig riktigt illa, men soleksem, för tidigt åldrande av huden och pigmentfläckar är inte heller något man vill ha om det går att undvika. Och det gör det.

Det finns två typer av strålning från solen –UVA och UVB strålar. UVB är korta strålar där det mesta stoppas av hudens ytskikt och det som gör att du blir brun.
De långa UVA-strålarna finns året runt och utgör större delen av de strålar vi utsätts för och bromsas inte av fönster eller moln. De är dessutom mer lömska eftersom de inte syns på huden.

De långa UVA strålarna ger effekter som kan delas upp i två kategorier:

1 Immunosupression. De reducerar immunförsvaret. Detta kan leda till infektioner och hudcancer

2 Fotoåldrande. Påverkan på hudfärgen. Hyperpigmentation (bruna fläckar), och hudtonen kan bli oregelbunden.

De långa UVA-strålarna påverkar även hudstrukturen. Det uppkommer rynkor, fina linjer och hudens struktur blir mer oregelbunden om du inte skyddar dig.

Det är inte bara vuxna som behöver smörja in sig, det är tvärtom ännu viktigare för barn. 80 procent av solens skador sker före 18 års ålder men effekterna kan komma att synas först långt senare.

Det positiva är att cirka 90 procent av maligna förändringar kan botas om de upptäcks i tid. Du kan själv bli en så kallad ”skin-checker” med La Roche-Posays sida www.laroche-posay.se/skinchecker. Där får du tips om hur du ska göra och vad du ska se upp med.

De utmärkande dragen som skiljer farliga fläckar från vanliga leverfläckar är om de har oregelbunden form. Om de plötsligt börjar växa och blir större än 6 mm, eller om de ändrar färg. ”The ugly duckling” (den fula ankungen alltså) är ett sätt att kolla snabbt. Om märket på huden skiljer sig mycket från dina övriga märken eller fläckar är det värt att ta sig en extra titt.

Ja man blir solbränd och snygg även om man använder solskydd. Vi lovar.

Ja man blir solbränd och snygg även om man använder solskydd. Vi lovar.

Skydda knoppen med en hatt och kroppen med kräm i långa banor.

Skydda knoppen med en hatt och kroppen med kräm i långa banor.

[email protected]

2015-04-14 10:46:00

Publicerad: 14 april 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp