Netflix-serier om starka kvinnor

Hösten är nu här och det innebär att kvällarna blir längre och mörkare. Det brukar innebära att vi som bor här i Norden spenderar mer och mer tid inomhus. Vi vill gärna boa in oss i våra hem och slippa gå ut i den kyla luften. Vad kan då passa bättre än att passa på att streckkolla en serie eller två.

Varför inte passa på denna höst att kolla in några Netflix klassiker med starka kvinnliga karaktärer. För har du inte ännu sett GLOW, Orange is the New Black eller The Queen’s Gambit så har du verkligen någonting att se fram emot.

I denna serie på sju avsnitt som utspelar sig i mitten på 1900-talet får vi följa en kvinnas kamp att bli schack-mästare. När den släpptes den 23 oktober 2020 blev den inom en månad Netflix mest sedda miniserie och låg på tittartoppen i sextiotre länder. Serien blev också snabbt uppskattad av kritiker, speciellt huvudrollsinnehavaren Anya Taylor-Joy som vunnit både priser och kritikernas uppskattning. Den mesta delen av handlingen utspelas under 1960-talet då det inte var så vanligt med kvinnor som spelade schack.

Huvudkaraktären, Beth Harmon, kämpar på mot både fördomar och tvivel om sina egna förmågor. Manuset är baserat på en roman av Walter Tevis. Beth Harmon var kanske ganska ensam som kvinna inom schack-spel på den tiden men tiderna har förändrats. Idag kan vi se fler och fler kvinnliga spelare som tar plats i toppen. En av dem, Jennifer Shahade, är inte bara schackmästare utan även medlem av Team PokerStars. Även här i Sverige har vi en kvinnlig schackmästare, Pia Cramling. Hon är den hittills ända svenska kvinnan som fått titeln schackmästare. Vi får hoppas på att fler kvinnor ska ta plats inom schackvärlden i framtiden. Det har ryktats en hel del om att det skulle komma en säsong två av The Queen’s Gambit men det har tvärt avfärdats av producenterna.

Orange is the New Black
Nu går vi tillbaka till när Netflix fortfarande var relativt nytt och detta är en av streamingjättens allra första succéer. Serien bygger på verkliga händelser som dokumenterats i boken Orange is the New Black: My Year in a Women’s Prison av Piper Kerman. Boken handlar om hennes årslånga vistelse i ett kvinnofängelse i USA. I serien får vi följa henne när hon först ska lämna sitt ordnade liv med egen firma och pojkvän för att låsas in för ett brott hon begått några år tidigare. Under seriens gång får vi bekanta oss med hennes medfångar och lära känna bakgrunden till att de hamnat där. Den första säsongen låter oss lära känna flera starka karaktärer, de flesta kvinnor.

Serien börjar i en relativt lättsam och humoristisk ton under de första säsongerna men utvecklas till att bli alltmer mörk, dramatisk och våldsam i de sista säsongerna. Allt som allt finns sju säsonger för den som vill dyka ner i denna klassiker som till och med har sin egen fan-sida med information om karaktärerna och allt som händer i serien.

GLOW
Även denna serie baseras på en sann historia. Eller i alla fall på en annan tv-serie. GLOW som står för Gorgeous Ladies of Wrestling var en serie som gick under 1980-talet. Den visade upp amerikansk wrestling med endast kvinnliga deltagare. Showen byggde mycket på spektakulära kostymer, humor och dramatiska scener. De flesta som deltog var dansare, stuntkvinnor och skådespelare som såg det som en väg in i filmens värld.
brade_imp_artikel

Netflix-serien GLOW är fiktiv men har tagit fasta på konceptet med kvinnliga wrestlers och tagit med en del av de verkliga karaktärerna. Även här bygger mycket av handlingen på färgglada kostymer, drama och humor. Vi får följa karaktärerna medan de kämpar på i ringen, medan de samtidigt har egna, privata problem som ställer till det. Dyk ner i en total 80-talsnostalgi i den här serien på tre säsonger.

Redaktionen
Publicerad: 4 november 2021
Foto: Netflix

Unna dig en härlig egostund

Skäm bort dig själv hemma