Bli av med nackrproblem

improveme.se

Nacksmärta är aldrig skönt. Piller må fungera bra, men det finns bättre alternativ. Att röra på nacken kan göra större effekt än man tror.

Ont i nacken? Det finns bättre alternativ än att äta piller. Något så enkelt som att röra lite på nacken är tillräckligt för att kunna bli av med smärtan i nacken. En undersökning i Annals of Internal Medicine har testat tre olika metoder på vuxna personer med nackvärk:

  Anti-inflammatiorisk medicin
  Hemmaövningar 6 till 8 gånger per dag
  Spinal manipulation

Efter den sista veckan hade 82 procent av de som fick spinal manipulation upplevt nacksmärtan som minst hälften så smärtsam och 77 procent av de som gjorde hemmaövningar, gentemot 69 procent för de som gick på medicin. Trots att de kunde öka doseringen om de ville, kände de bara en minskning på 50 procent i smärtnivå.

Runt 30 procent av de som använde två första metoderna upplevde att smärtan helt var borta efter 13 veckor, medan endast 13 procent av de som tog medicin kände samma sak.

Spinal manipulation är en metod där utövare använder sina händer för att flytta ryggkotorna för att förbättra rörelsen hos dem.

– En sak som spinal manipulation gör är att det håller ryggkotorna i rörelse, säger professor Gert Bronfort på Wolfe Center for Clinical Studies vid Northwestern Health Sciences University.

Bronfort menar att kotorna behöver hålla sig i rörelse för att vara friska, och ryggraden kan enkelt bli stel utan tillräckligt med rörelse, som i sin tur orsakar smärta.

– När patienter har ont finns det tendens för dem att inte vilja röra sig, fortsätter han. Både spinal manipulation och hemmaträning kan hjälpa patienter att komma över detta.

Övningarna som terapeuterna tog fram var relativt grundläggande, exempelvis att deltagarna inte skulle sitta stilla för länge och att de skulle vrida på huvudet i olika riktningar för att stretcha nacken.

Bronfort påpekar dock att en kombination av manipulation och övningar är det bästa alternativet för att bli av med nacksmärtan.

Bildspel: Bli av med nackrproblem

Bildspel: Bli av med nackrproblem

[email protected]

2012-03-05 14:49:00

Publicerad: 5 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp