8 tips till förlängd njutning – undvik att komma för fort

Har du någonsin önskat att sexet varade längre? En fråga som många killar frågat sig. Grejen är den att njutningen i sängkammaren inte alltid är lika lång och uthållig som man önskar.

Timlånga knull och sexakter som varar lika länge som de segdragna scenerna i porrfilmer känns ofta som en utopi. Däremot finns det en hel del som man faktiskt kan göra för att påverka orgasmen.

– För tidig utlösning är något som drabbar nästan varenda man någon gång i livet. Problemet kan vara både psykologiskt och fysiologiskt, menar Ellinor Andersson på onlinekliniken Healthexpress.se.

textbild-1-komma

Här är 9 praktiska tips till hur du förlänger njutningen:

  1. Biofeedback/Start-stopp-metoden

Detta innebär att du använder ditt psyke för att kontrollera kroppens fysiska funktioner. Det finns en rad olika områden där man använder sig av detta men då det kommer till just för tidig utlösning, innebär det att man avstannar den sexuella aktiviteten. Oavsett om det handlar om samlag eller onani, pausar man precis när man håller på att komma, tills man har upphetsningen under kontroll.

Övning ger färdighet – den här metoden kräver lite övning innan man behärskar den helt.

 

  1. Knipmetoden

När du känner att du håller på att komma, stanna upp och knip med tummen och pekfingret precis under ollonet. Klämtekniken tvingar tillbaka blodet från penis, vilket minskar den sexuella spänningen. Det här leder automatiskt till att du inte kommer.

 

  1. Artighet – lämna företräde

Låt din partner komma först! Oavsett om du får hen till njutning med hjälp av mun, fingrar eller leksaker så kan det hjälpa dig att själv slappna av samtidigt som du fokuserar på din partners orgasm.

 

  1. Variera ställningar

Vissa sexpositioner gör det lättare att komma än andra. Bakifrån eller ”doggystyle” hör till en av de ställningar som får många män att tappa kontrollen snabbare, jämfört med om de kör missionären.

Det här är väldigt individuellt men följande ställningar kan hjälpa dig att vara längre:

Missionären

Ofta klassad som tråkig och fantasilös men missionären kan vara ett bra val för att fördröja utlösningen. Notera att känslan blir mer intensiv så fort som din partner lyfter upp benen i luften. Börja därför med att ligga på varandra för att sedan gradvis öka njutningen för er båda.

Skeda/Spoona

Den här ställningen är väldigt populär vid morgonsex och många män anser att de kan kontrollera sig bättre i denna position. Det kan ha att göra med att du inte kan tränga in lika djupt som i andra ställningar. Dessutom har kuken en tendens att glida ur lättare, vilket innebär att du måste ta det ganska lugnt.

Ansikte mot ansikte

Den här ställningen är precis som skeden, bra då den inte tillåter penis att tränga så djupt in. I och med att du kan se din partner i ögonen kan det även ha en lugnande effekt som kan hjälpa dig att slappna av och känna dig mindre stressad.

 

  1. Bedövande spray

Har du sett de nya bedövningsprodukterna som vissa porrbutiker skyltar med? Dessa små magiska produkter minskar känsligheten. Spraya därför bedövningssprayen på kuken innan du har sex.

Däremot finns det nackdelar som att det kan vara svårt att få och behålla ståndet för stunden. Sprayen kan även få din partner att tappa viss känsel. Effekten är dock övergående.

textibild-2-komma

  1. Ta kontroll med kondom

De flesta kondomtillverkare gör extra tjocka kondomer och ju tjockare kondom desto mindre känsla. Ofta går de här kondomerna under namn som ”extra säker” eller ”extra safe”.

 

  1. Läkemedel

Priligy är i dagsläget det enda receptbelagda läkemedel som godkänts för behandling mot för tidig utlösning. Tabletterna kan förlänga tiden du kan ha sex med upp till 300 % och de verkar dessutom snabbt – med andra ord behöver inte planera när du ska ha sex utan kan vara spontan om du skulle vilja.

 

  1. Sök professionell hjälp

Om du har provat allt och det fortfarande inte är något som hjälper, kan det vara dags att söka professionell hjälp. Antingen via din vårdcentral som kan ge en remiss till lämplig läkare eller med hjälp av en sexterapeut. Ofta är det psykiska orsaker som ligger bakom och då kan det hjälpa att prata om problemet.

 

Oavsett vilken metod du väljer att prova är det viktigt att komma ihåg att detta är ett mycket vanligt problem bland män. Och kom ihåg – övning ger färdighet!

 

Källa: Healthexpress.se


Text: Redaktionen
Publicerad: 8 juli, 2015