Arbetar du med en psykopat?

Inte kan hon eller han vara en psykopat?
Den tanken är är det första tecknet på att du verkligen bör se upp om du råkar ut för ondsint och manipulerande kollega på jobbet.
Har du otur kan det visa sig att personen i fråga är just en psykopat.

Till en början är de nästan oemotståndligt charmiga och verkar vara världens bästa. En psykopat lever sitt liv genom att manipulera omgivningen och de människor som finns dem nära. Och du kan möta psykopaten var som helst. Inte sällan på din arbetsplats.

De första varningstecknen kan vara att personen ljuger mest hela tiden. Om små saker. Istället för att dyka upp på jobbet i tid så har psykopaten en rad förklaringar när denne kommer in strax efter kl 12. Psykopaten har hunnit med både Hem och Skola-möten, fyra till fem arbetsrelaterade möten, lämnat bilen på reparation, deltagit i ett styrelsemöte och sysselsatt sig med en mängd andra saker som hon eller han inte kunde hunnit med på tre till fyra timmar innan lunch.

psykopat_artikel1

Psykopaten ger ofta ett skarpt intryck. Men i deras inre vill de bara manipulera och skada.  Ofta dröjer det dessvärre ett tag innan vi upptäcker att en kollega är just en psykopat. 

Psykopatens förmåga att se sig själv som en övermänniska är det första misstaget de gör. De anser nämligen att de är bättre än dig och tvekar inte att överdriva och/eller trycka ner dig för att påtala det. En annan egenskap som psykopater besitter är att de alltid försöker charma sin omgivning genom att vara rappa, trevliga och glada.

– Vi hade en chef på arbetet som ljög om precis allting. Hon var aldrig på arbetsplatsen och när hon kom in korta stunder berättade hon alltid de mest häpnadsväckande historierna där hon höjde sig själv till skyarna. Inte sällan med en snuskig poäng. Det var roligt då, men så småningom förstod vi att hon egentligen bara hittade på. Humorn var hennes vapen för att dölja sin inkompetens, berättar en person som drabbats av en medarbetare med klart psykopatiska drag.

Och det är när psykopaten blir genomskådad och avslöjad som det blir på blodigt allvar. Psykopater blir hämndgiriga, maktgalna och tvekar inte att ta till vad som helst för att få sina mål uppfyllda. Dessutom har de ingen som helst inlevelseförmåga i sina kollegors situation eller i vilket läge deras företag kan befinna sig i. De vägrar att inse sina fel och spelar gärna martyrer för att skylla sina fel och brister på andra.

– Vår så kallade chef gick mest omkring och trodde att hon ägde världen. Under möten med kunder ljög hon i princip om allting bara för att uppnå de resultaten som förväntades av henne. Allt var på låtsas då hon egentligen inte kunde någonting. Hon klarade sig genom att agera copycat, det vill säga härma sina kollegor, säger medarbetaren som senare även förstod hur den kvinnliga chefen psykiskt utsatte sin familj.

– Vi tyckte verkligen synd om dem. Att leva med en sån psykopat måste kräva ett enormt tålamod och en förmåga att känslomässigt bara stänga av. Hon dominerade dem totalt.

psykopat_artikel2

En av filmvärldens mest kända psykopater Alex Forrest spelades av Glenn Close som här försöker mörda Michael Douglas rollfigur i filmen ”Farlig förbindelse” från 1987. 

En psykopats drag kan ändå, trots en rad upprepade signaler, vara svåra att känna igen. Boken ”Psykopatens grepp” förklarar hur de agerar. Psykopater skaffar sig oftast kontroll och makt genom skvaller, manipulation och intriger. De kan använda psykisk terror mot sina barn och utnyttjar känslomässigt utsatta personer som medhjälpare i sina mobbningskampanjer.

Om du är oense med någon så kommer psykopaten snart att dyka upp vid dennes sida för att posta bilder på sitt Instagram-konto eller liknande. Psykopaten har nämligen bara ett mål; att kränka, skada och förgöra. Bli heller inte förvånad om psykopaten söker upp dina vänner på fester eller ute på lokal för att upplysa dem att ”de minsann ska passa sig för dig”.

Om du utsätts för terror på din arbetsplats av en person som du misstänker är psykopat så är bästa rådet att söka hjälp direkt. Berätta för din chef om problemet och var öppen mot din familj, vänner och kollegor. När analysen är klar och psykopaten konfronteras så har personen i fråga ofta ingen som helst förklaring till sitt illasinnade beteende. I bästa fall får psykopaten lämna sina uppdrag och sin arbetsplats. Därefter ska du bryta all kontakt med personen eftersom en psykopats hämndbegär kan urarta i rent kriminella aktiviteter.

Redaktionen
Publicerad: 2 januari 2024
Foto: Alamy och IBL

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp