De 6 värsta snuskfällorna på gymmet

Att gymmet är ett ställe som främjar hälsa vet vi alla, men har du tänkt på att mitt ibland all friskhet frodas snusket hej vilt?

På ett gym ska man svettas! Men från svett till äckel är steget inte så långt som man kan tro, eller hoppas.

De flesta blir inte sjuka av att dra i sig lite bakterier och vi menar inte att främja bacillskräck, men kan man undvika gym-sunk så är det ju att föredra.

Vi har listat de vanligaste bakteriehärdarna och hur du enklast undviker att de får fäste på dig.

Redskap & maskiner

Svettiga händer som greppar i handtag, klibbiga ben och ryggar, för att inte tala om stjärtar som varit i kontakt med andra ytor går inte att undvika. Man är ju på gymmet för att ta i och då kommer svetten som en belöning. Men andras svett vill vi helst inte beblanda oss med.

Tips: Oftast finns en flaska rengöringsmedel på gymmet som vem som helst kan använda sig av. Tyvärr gör inte alla det. Så därför är vårt råd, speciellt i förkylningstider, att se till att tvätta händerna. En flaska handsprit är inte heller dumt att ha till hands.

Golven

Trots att golven förmodligen torkas flera gånger om dagen går det inte att undvika smuts på golvet. Även om du har skor på dig och använder matta så kanske du lägger din mobil på golvet när du kör Tabata?

Tips: En mobil är ofta ganska snuskig redan före gymmet, låt den inte bli ännu mer ingrodd utan se till att antingen lägga den på en handduk eller torka av den ordentligt efter passet.

Mattor

Samma sak som maskinerna gäller här. Svettiga kroppar och även nakna fötter som trampat runt. Mattan kan ge intryck av att vara fräschare än golvet, eftersom man oftast ligger ner på dem och gör övningar. Men mattan är trots allt lika skitig som golvet.

Tips: Greppa rengöringsflaskan och torka av. Gärna både före och efter för att vara på den säkra sidan. Finns inte rengöringsmedel så ta i alla fall vatten på en bit papper.

Omklädningsrummet

Det finns blygisar som inte alls vill visa sina kroppar och så finns det de som tvärtom gärna struttar omkring nakna i all sin glans i omklädningsrummet. Fint och frigjort kan tyckas för dem som föredrar au naturel. Men alla uppskattar inte nakna, exponerade kroppar.

Tips: Se till att använda handduk till och från skåp, i allmänna utrymmen och i bastun. På så sätt slipper du mötas av illröda och generade ansikten. Och dessutom håller du sittunderlaget fräschare för både dig själv och de som ska sitta där efter dig.

Duschen

I omklädningsrummet måste man ju ta av skorna och då beträda golvet. Detta golv kan vara en trivsam miljö för till exempel fotsvamp.

Tips: För att undvika vårtor och svamp kan det vara en god idé att ta med flipflops.

Vattenflaskan

En del människor tror felaktigt att om det bara varit vatten i en flaska behöver man ju inte diska den. Att skölja med lite vatten kanske räcker?

Tips: Saliven i munnen innehåller massor av bakterier och de hoppar såklart över till flaskans pip och rinner även ner i flarran. Äckligt. Diska därför flaskan regelbundet även med diskmedel.

Louise Flinck
Publicerad: 23 juni 2015

Unna dig en härlig egostund

Skäm bort dig själv hemma