En bra resa är en glad resa

Den kortaste vägen till din destination är inte alltid den bästa.

Forskaren Daniele Quercia menar att dagens vägbeskrivningar i appar är begränsade och hindrar oss från att njuta av resan till fullo.

Praktiskt och effektivt är alltid bäst, eller?  Men Quercia håller inte fullständigt med. På TED Talk berättar han hur en vanlig resa till jobbet förvandlades till ett äventyr. Han körde vilse och förvånades över att ha hittat en lugn väg, fri från trafik och rik på natur, i närheten av hans dagliga rutt. Även om han nådde sin destination några minuter senare än vanligt, njöt han för första gången på vägen.

Utifrån händelsen växte projektet ”happy-maps” fram. Inspirerad av Einstein som en gång sa: ””Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere””, sporrades Quercia att skapa en ny kart-app baserad på känslor, minnen och intryck.

Han påbörjade en undersökning där en grupp människor själva fick välja vilken väg som gjorde de gladast. Med hänsyn till svaren formades nya vägbeskrivningar med det kortaste, det vackraste, det gladaste och det lugnaste alternativet.

Det är viktigt att människor inte berövas från att uppleva städer på ett njutbart sätt, menar Quercia. Det skriver vi också under på!

Redaktionen
Publicerad: 29 januari 2021
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp