Vacker hy med gurka

Gurkan kan göra susen för din hy.
Saften är uppfriskande, lindrar solsveda, insektsbett och klåda. Här får du lära dig allt om frukten som piggar upp dig ordentligt.

Gurkan består av 96% vatten och är en av de mest vattenrika grönsakerna. Mängden näringsämnen i gurkan är låg men den innehåller fortfarande mycket C-vitamin, molybden och kalium.

Gurka härstammar från norra Indien och har utvecklats till många olika sorter. Den vanligaste gurkan i Sverige är den gröna lite längre slanggurkan. Den tama gurkan har en mycket mild smak medan de vilda sorter som fortfarande växer runt Himalaya är strävare och en aning bittra i smaken.

Gurka påstås ofta innehålla väldigt lite näringsämnen. De är emellertid en god källa till C-vitamin och molybden. Gurkor innehåller även en del A-vitamin, kalium, mangan, folat, fibrer, kisel och magnesium.

Gurka är en frukt
där fröna ligger inneslutna. Gurkan är nära släkt med squash som också är en frukt.
Det är den mjuka konsistensen och milda smaken som gör gurka används som en bladgrönsak. Vild gurka har betydligt mer smak och liknar mer andra vilda frukter.

gurka_2

Det finns en rad olika skönhetsknep med gurka. Testa själv! Här nedan följer några tips:

Ansiktsvatten med gurka
Färska gurkor finfördelas och får dra några dagar i 2 till 4 gånger volymen sprit. Filtrera genom ett kaffefilter eller ett tyg. Det hela brukar kallas för gurktinktur eller gurksprit och kan användas som ansiktsvatten. Värt att tänka på är att alkoholen kan vara uttorkande.

Rengör huden med gurksaft
Finfördela gurkan och pressa ut vätskan. Det kan exempelvis ske genom att samla gurkan i en duk.
Gurksaft är uppfriskande, lindrar solsveda, insektsbett och klåda. Den är utmärkt för att rengöra huden och friskar upp trötta ögon.

Ansiktsmask med gurka
Gurka har använts mot fräknar liksom citronsaft. En ansiktsmask som använder både är skivor av gurka doppade i citronsaft. Låt gurkskivorna ligga på huden tio minuter.
Ansiktsmasken kan bleka pigmentfläckar och fräknar.

Gurka på ögonen
Den kanske mest klassiska gurkbehandlingen. Skivor av gurka på ögonlocken friskar upp trötta ögon. Skivorna ska vara tunna.

Drick gurkvatten
Uppfriskande och nyttigt. Blanda gurksaft och skivor av gurka i en kanna vatten med is. Drick!

Redaktionen
Publicerad: 29 mars 2016
Foto: Alamy

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige