Vägen till kvinnans hjärta går genom magen

Tillhör du dem som går på dejt och bara petar i maten? För att det liksom hör till att tjejer inte ska sluka maten. Sluta upp med det i så fall, studier visar att kvinnor med full mage svarar bättre på romantik än de som sitter och svälter sig.

Forskare har undersökt hur aktiviteten i hjärnans belöningssystem fungerar hos kvinnor. Man kunde se att både tjejer som bantat och de som aldrig gått på diet hade större aktivitet när de var mätta till skillnad från när de var hungriga.

Vid tidigare studier har man sett att människor vanligtvis var mer känsliga för belönings stimuli när de var hungriga. Stimulin kunde bestå av mat, pengar och droger.

choklad-a

De nya studierna visar att kvinnor som bantat tidigare reagerade dramatiskt mer positivt på stimuli som mat och choklad än de som inte bantat förut. Trots att båda grupperna var mätta vid testen.

Enligt forskaren Alice Ely tyder resultaten från studierna på att kvinnor som bantat har lättare för att gå upp i vikt igen, helt enkelt för att deras hjärnor är mer sugna på mat än de som inte gått på olika dieter tidigare. Tidigare bantningar har helt enkelt ställt om hjärnan att reagera mer positivt på choklad och mat.

romantisktpar-a

Man fann även att även om båda grupperna reagerade på romantiska bilder, så skilde sig de bantarnas mycket från icke-bantarna. De var mer mottagliga överlag för både mat, godis och romantik.

Louise Flinck
Publicerad: 15 augusti 2015

Slipp torr hy i vinter

Så håller du huden len och fräsch