Gör en härlig drink med java

Svenskarna är ett riktigt kaffegalet folk. Faktum är att vi dricker näst mest kaffe i hela världen, och många är de som inte är människa innan de fått dagens första kopp java. Andra får huvudvärk om de inte får sin dagliga dos koffein. Vad vore kanelbullen utan kaffe? (Okej ett glas kall mjök till går inte heller av för hackor). Kort sagt, kaffe är viktigt för oss i Sverige och övriga Norden.

Trenden går dessutom mot “finkaffe”, mer än bara vanligt bryggkaffe, även om en hederlig kaffehurra inte kommer att försvinna. Men i takt med att kaffebarer med utbildade barristor som brygger avancerade blandningar ökar, desto mer kräsna blir vi.

Därför har vi till och med en kaffefestival i Stockholm. På Södra Teatern kan man under tre dagar ( 28-30 augusti) lyssna på föreläsningar om den svarta drycken, prova kaffe från hela världen, bli spådd i kaffesump och till och med köpa kaffeplantor.

På kvällen tillsätts det alkohol i kaffet och man har möjlighet att testa kaffecocktails. För det finns ju en hel uppsjö av andra kaffedrinkar är den klassiska “Irish coffee”. Här nedan kommer recept på några drinkar man kan prova på festivalen, eller blanda till hemma I köket.

kaffedrink8

COFFEE DAIQUIRI

Häll samtliga ingredienser i en shaker. Fyll på med kub-is och skaka kraftigt tills shakern blivit frostig och iskall. Sila upp i ett kallt cocktail- eller coupetteglas.

5 cl Sailor Jerry spiced rom 2,5 cl limejuice
2 cl espressosockerlag*

kaffedrink6

COFFEE OLD FASHIONED

Rör samtliga ingredienser i ett rörglas i cirka 10-12 sekunder. Sila upp i ett rocksglas/större whiskeyglas över en stor isbit. Pressa ned oljan från ett citronskal över drinken och låt ligga.

5 cl Tullamore D.E.W Phoenix 1 cl espressosockerlag*
5 stänk Angostura bitter.

kaffedrink4

COLD BREW MARTINI

Häll samtliga ingredienser i en shaker. Fyll på med kub-is och skaka kraftigt tills shakern blivit frostig och iskall. Sila upp i ett kallt cocktail- eller coupetteglas och garnera med tre kaffebönor.

4 cl Tullamore D.E.W
6 cl cold brew Johan & Nyström Kenya double A
1 cl Coffee Heering kaffelikör
1 cl vaniljsockerlag*

kaffedrink5

COFFEE SHAKE

Häll samtliga ingredienser i en shaker (eller mixa allt med is i en elektrisk blender). Fyll på med kub-is och skaka kraftigt tills shakern blivit frostig och iskall. Häll ned allt tillsammans med isen i en plastmugg och garnera med ett färgglatt sugrör och ett chokladkex.

4 cl Tullamore D.E.W
4 cl Johan & Nyström Bella espresso 2 cl vaniljsockerlag*
2 cl Oatly iKaffe havredryck
2 cl Oatly iMat creamer

kaffedrink1

NO COW IRISH COFFEE

Värm upp glaset med hett vatten (irish coffee-glas eller vinglas) och låt stå i cirka en minut. Häll ut vattnet och tillsätt farinsocker, Tullamore D.E.W och hett bryggkaffe. Rör runt med sked. Avsluta att toppa drinken med lättvispad Oatly iMat creamer genom att försiktigt hälla den på baksidan av en sked.

4 cl Tullamore D.E.W
10 cl hett kaffe (säsongsbönor från Kenya) 1 rågad tesked farinsocker
Lättvispad Oatly iMat creamer (1,5 cm på toppen av drinken)

*Espressosockerlag – lika delar strösocker & espressokaffe. Koka upp under omrörning och låt svalna.
*Vaniljsockerlag – lika delar strösocker & vatten + 1 st vaniljstång per 250 gram socker. Snitta vaniljstången och gröpa ur vaniljen. Häll i vaniljstången plus vaniljen i en kastrull med sockret och vattnet. Koka upp och låt svalna.

Louise Flinck
Publicerad: 27 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp