Hemligheten bakom Marilyns Monroes look

Det var makeupartisten Allan Snyder som förvandlade Marilyn Monroe från en vanlig söt tjej till det vackra bombnedslaget hon var känd som.

Man kan förvillas att tro att Marilyn inte var så tungt sminkad förut eyeliner och läppstift, men faktum är att hennes makeupen tog upp till tre timmar att lägga.

Untitled-1

Alan”Whitey” Snyder var Marilyns vän som följde henne genom hela karriären och var den som sminkade henne från genombrottet till allra sista gången inför begravningen.

Whiteys primer var att helt enkelt smörja in hela ansiktet på Marilyn med vaselin innan han applicerade foundation. Just ett berg av vaselin är det nog ingen som skulle apa efter idag men en bra primer gör jobbet med att jämna ut huden.

marilynfarg

Eftersom Marilyn var missnöjd med formen på sitt ansikte och framförallt med näsan använde Whitey sig mycket av contourning med olika skuggor. Pannan, kindbenen, hakan, nästippen skuggades till perfektion.

För att få ögonen att verka vitare använde han en kanal på vattenlinjen och avslutade med en röd prick med hjälp av läppenna längst in I ögonvrån. Detta för att förstärka det vita.

En halv rad lösögonfransar i yttre ögonvrårna var ett måste för att få till den rätta kattformen på ögonen. Liksom en brun skugga på globlinjen för att fördjupa blicken – ett trick många hollywoodstjärnor använt sig av genom åren. En av de med allra mest markerad globlinje var vår svenska Greta Garbo.

marilynsvvit

Eyliner och vit ögonskugga fick avsluta själva ögonen. Ögonbrynen markerades noggrant med sin karakteristiska, nästan upp och nedvända v-form.

Marylins Monroes läppar hade flera olika nyanser av rött. Basen var en mörkare röd läppenna, rött läppstift och en ljusare röd nyans på mitten av läpparna.

marilynsminkarsig-a

Trots att hon var ansedd som en av världens sexigaste kvinnor var Marilyn aldrig nöjd med sig själv har Allan Snyder berättat i intervjuer.

– Hon var perfektionist och en väldigt ensam tjej.

Louise Flinck
Publicerad: 27 augusti 2015
Foto: All Over Press

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige