Mäns prestationsförmåga förlängs av juice

Drömmer du om bättre resultat och att orka längre? Då kan rödbetsjuice vara något för dig. I en ny amerikansk studie såg man att män som drack rödbetsjuice under 15 dagar hade lägre blodtryck och mer utvidgade blodkärl vid både träning och vila.

Det är nitratet i betorna som ökar blodflödet och hjärtat på männen i studiegruppen behövde inte använda lika mycket syre när man konsumerat den röda drycken. Processen för att kroppens ska tillgodogöra sig nitratet är komplicerad men kortfattat kan man säga att en av de viktigaste processerna sker i munhålan där bakterier i saliven ”andas in nitrat och andas ut nitrit”. Därför ska man alltså försöka låta bli att spotta man faktiskt gör sig av med en hel del av det nyttiga med juicen då. Vid undersökningar har man sett att personer som spottade ut alla saliv under tre timmar efter att ha druckit rödbetsjuice fick samma effekt som de som druckit juice utan nitrater.

mantranar

Eftersom musklerna får mer syre blir man uthålligare och förlänger effekten av hjärtats effekt vid träning. Detta betyder alltså att man orkar träna mer innan man blir trött. Det framgår inte av studien hur effekten blir för kvinnor, men vi antar att det bör ge samma resultat.

Så nu är det bara att plocka fram mixern och sätta igång att göra rödbetsjuice innan du ska träna eller göra annat som kräver uthållighet.

Publicerad: 24 juli 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp