Därför talar hälsofreak om gurkmeja

Den illgula örten har plötsligt fått ett genombrott. Vi hittar den i smoothies, juicer och även i cocktails, men är den så bra som den sägs vara?

Detta är alltså ämnet i indisk curry, vissa drycker och sötsaker som skapar den utstickande, gula färgen. Gurkmeja är däremot inget nytt fenomen, så hur kommer det sig att det är först nu som den uppmärksammas som den gör?

Örten är en av arterna i ingefärans växtfamilj och odlas mestadels i tropiska delar av Asien, som Kina och Indien. Den har nyttjats i hundratals år, dels som färggivare i indiska, persiska och thailändska kök, dels som huvudingrediens inom ayurvedisk medicin, (ett indiskt medicinsystem där konceptet är användandet av örter och speciella dieter för att bota sjukdomar).

Tidigare studier har visat att ämnet kurkumin i gurkmejan kan förhindra uppkomsten av eller bromsa vissa sorters cancer och har använts som hjälpmedel för folk som lider av Alzheimers sjukdomar och depression.

Det är även dokumenterat att gurkmejan används för att främja ett friskt matsmältningssystem, förbättra hjärnans funktion samt balansera hudens flora. Men kanske viktigast av allt, och kanske anledningen till att örten har fått den uppmärksamhet som den förtjänar, är dess antiinflammatoriska egenskaper.

Effektiviteten av örten kräver däremot fortfarande mer ingående forskning. Vetenskapsmän säger att örten möjligtvis kan vara effektiv, och att den troligtvis kan vara säker att brukas för behandlande ändamål. Bevisen behöver dock begrundas i fler studier.

För dig som är övertygad om att fördelarna med gurkmejan kommer förändra ditt liv, är det värt att testa -antingen strött i ditt morgonte, eller som supplement i kapselform från din närmsta hälsobutik.

Fakta:

  • Gurkmeja sägs ha en rad bra egenskaper. Den ska bland annat:
  • Lindra mensvärk
  • Förhindra diabetes
  • Reducera utslag av psoriasis
Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 23 april 2015

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip