Såser innehåller dolt socker

improveme.se

Starksprit har 20-årsgräns och cigaretter har varningsetiketter. Men socker då? Vi får i oss ämnet varje dag – utan vår vetskap.

Det finns i majoriteten av det vi äter och dricker, och det är få som faktiskt tänker på hur mycket socker vi stoppar i oss. Borde inte socker också få en varningsetikett?

I USA är det på väg att bli verklighet. American Heart Association har redan släppt sina första sockerrekommendationer, Institute of Medicine and National Research Council föreslår sockerskatt för läskedrycker och The Food and Drug Administration har blivit nedringda av folk som vill sätta tydligare näringsetiketter på matprodukter.

Hela debatten började komma till liv när en undersökning visade att sockerkonsumtion har ökat med 28 procent sedan 1983, och tredubblats över hela världen de senaste 50 åren.

Med tiden tar dock varumärken in detta och erbjuder sockerfria eller fettsnåla alternativ, men tar man bort sockret måste man ersätta det med något annat. Var kommer då all denna överflödiga sockerkonsumtion ifrån? En stor källa är såser.

Kryddiga såser
Maskerat som ”fruktos” på många etiketter så är socker en huvudingrediens i många kryddiga varianter, exempelvis soja- eller barbecuesås.

Fettsnåla dressingar
Många såser som är fettsnåla är beroende av socker för att behålla smaken. Vissa dressingar blandar i upp till tre gånger så mycket socker som originalet för att inte ge en besk smak.

Tomatsåser
Ingen vill ha en besk ketchup, därför upptar socker en stor del av innehållet: hela 10 gram socker (ungefär 2,5 teskedar) per portion.

Läs näringsinnehållen noga nästa gång för att se vilka produkter som varken innehåller socker, fruktos eller ett annat liknande sötningsmedel.

Bildspel: Såser innehåller dolt socker

Bildspel: Såser innehåller dolt socker

[email protected]

2012-05-09 15:37:00

Publicerad: 9 maj 2012

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag