Undvik värmeslag under träningen

improveme.se

Hettan kommer och går, men träningen består. Se till att inte få värmeslag nästa gång du tränar i solen. Så här håller du dig säker.

Vissa ligger i hårdträning inför strandkroppen och joggar så ofta de kan. Men när solen lyser starkt kan det vara farligt att träna utomhus eftersom hettan och svettandet kan leda till värmeslag. Håll dig säker med våra tips.

Ta det försiktigt

Om du inte är van att motionera i varmt väder så är det bäst att börja lugnt.

– Det tar kroppen sju till tio dagar att vänja sig vid hettan, säger Susan Joy, primärvårdsläkare i idrottsmedicin på Cleveland Clinic Sports Health.

Brukar du exempelvis springa fem kilometer rekommenderar vi att du springer fyra tills kroppen är redo.

Leta efter varningssignaler
Symptomen med värmeslag kan ofta bli värre i takt med att tillståndet blir värre. Det kan exempelvis vara extrem trötthet, yrsel, eller att du plötsligt börjar frysa.

– Placera en ispåse på nacken, i armhålorna och på skrevet så försvinner det, säger Joy.

Planera rätt
Solen lyser som starkas mellan tio på morgonen och fyra på eftermiddagen. Träna utanför denna tidsram för att undvika komplikationer med värmen.

Återfukta ofta
Vatten är a och o för att återfukta kroppen, men om du har planerat att träna längre än en timme så är sportdryck ett bättre alternativ, eftersom det fyller på kroppens lager med elektrolyter och därmed undviker uttorkning.

Undvik också att dricka alkohol i solen.

– Om du sitter i solen en längre tid så kommer alkoholen att torka ut dig och göra dig mer känslig för värmeslag, säger Joy.

Ungefär samma effekt sker om du har druckit dagen innan: kroppen måste arbeta extra hårt för att återhämta sig. Vänta några timmar innan du lägger dig i solstolen och ta med en extra flaska vatten.

Bildspel: Undvik värmeslag under träningen

Bildspel: Undvik värmeslag under träningen

[email protected]

2012-06-05 09:01:00

Publicerad: 5 juni 2012

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag