Lär dig styra den positiva energin

improveme.se

Tar du som många andra lättare åt dig av kritiska kommentarer än positiva? Det är dags att sluta med det. Lär dig tänka positivt med lyckocoachens 5 knep.

Kritiska kommentarer biter hårdare än de positiva -i alla fall på de flesta. Många stannar för länge i motgångar istället för att njuta när det går bra.

-Om du är nöjd med någonting är det väldigt bra om du går in och förstärker det. Till exempel inom idrotten, då man höjer näven i luften eller berömmer sig själv. Hjärnan fungerar så att den bättre kommer ihåg det till nästa gång, varenda cell i kroppen kommer ihåg det, säger Susanne Pettersson, coach och idrottspsykologisk rådgivare, till Expressen.

I hjärnan sitter nämligen ett litet centra, amygdala, som lagrar känslor. Om man associerar något som är positivt eller berömmer sig själv så lägger det sig i känslocentrat och så kommer hjärnan ihåg det till nästa gång.

Detta gäller även negativa känslor. När det händer något dåligt och man reagerar med en stark aggression lagras det också i amygdala och drar ner på stämningen.

-Visst får man lov att vara ledsen och uttrycka känslor. Men man får inte stanna i det för länge. De flesta gör det felet. Det handlar om att få perspektiv. Gå inte och gräm dig, det drar ner hela ditt tillstånd, säger Susanne Pettersson.

Coachens 5 lyckoknep
1. Våga må bra. Se till att leva som du vill leva istället för att leva utifrån det som förväntas av dig. Sätt upp egna mål och våga leva det liv du mår bäst av.

2. Bestäm själv när du är bra och beröm dig. Beröm och komplimanger är inte bara bra om den kommer från någon annan. Se istället komplimanger från andra som en bonus och lär dig att uppskatta beröm från dig själv.

3. Ta bort det som stjäl energi och gör istället mycket av det som ger dig energi. Det kan gälla aktiviteter och arbetsuppgifter eller att undvika eller umgås mer med vissa människor.

4. Stanna upp i vardagen och reflektera över ditt liv. Njut när det går bra och beröm dig själv för dina goda egenskaper. Om du har gjort ett misstag gör du bäst i att se det i ett större perspektiv och skratta åt det.

5. Kom ihåg det positiva. Gräv inte ner dig i misstag eller kritik och låt inte en enstaka procent av motgång eller kritik överskygga de nittionio bra procenten av positiva upplevelser.

Bildspel: Lär dig styra den positiva energin

Bildspel: Lär dig styra den positiva energin

[email protected]

2013-02-18 09:38:00

Publicerad: 18 februari 2013

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag