Forskare varnar: Bröstcancer av diet

improveme.se

Storstadskvinnor löper större risk för bröstcancer än tidigare. Anledningen kan vara dieter som LCHF och GI. Det menar experterna.

Bröstcancer kommer att öka ännu mer under de närmaste 10-15 åren. Det fruktar Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av Sveriges ledande bröstcancerexperter.

-Min uppfattning är att dieter kan få väldigt negativa effekter på lång sikt, säger han till Metro.

-Det pratas ju mycket om de kortsiktiga bra effekterna på vikten, men det känns småläskigt ur cancersynpunkt.

Tidningen fortsätter med statistik från Socialstyrelsen. 2011 diagnosticerades 8 382 kvinnor i Sverige för bröstcancer vilket är en ökning på nästan 1 200 personer jämfört med 2007.

Henrik tror att det är snabbmatsvågen under 90-talet som är en bidragande orsak till ökningen och menar att sjukdomen är vanligare i storstäderna än på landet. Anledningen är levnadssättet med större mängd alkohol och snabbmat i storstäderna.

En annan viktig orsak till ökningen av sjukdomen just i storstäderna är att kvinnor föder färre barn och dessutom vid ett senare skede i livet.

-Bröst hos kvinnor som inte fött barn är känsligare och utvecklar större risk för cancer. Långa amningsperioder kan skydda i viss mån, säger Henrik.

Bildspel: Forskare varnar: Bröstcancer av diet

Bildspel: Forskare varnar: Bröstcancer av diet

[email protected]

2013-02-20 10:11:00

Publicerad: 20 februari 2013

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag