Piffa upp frukostyoghurten med en handfull bär. Blåbär och jordgubbar minskar nämligen risken för att råka ut för en hjärtinfarkt. Det visar en ny studie.
Ät blåbär och jordgubbar några gånger i veckan så löper du mindre risk att drabbas av en hjärtinfarkt. Människokroppen kan nämligen tillgodogöra sig skyddsämnen som växterna producerar i bären.
93 600 friska amerikanska kvinnor i åldrarna mellan 25 och 42 år, intervjuades regelbundet under 18 års tid om sina kostvanor. Intervjuerna genomfördes av forskare vid Harvard School of Public Health och sammanställdes till en studie i vilken forskarna kom fram till vilken av att äta mycket frukt och grönt.
405 av kvinnorna i studien råkade någon gång under perioden ut för en hjärtinfarkt. Utifrån detta fann forskarna ett samband. Kvinnorna som åt jordgubbar och blåbär minst tre gånger i veckan löpte mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Anledningen ska vara att antocyaninerna som finns i bären inte förstörs vid upphettning vilket är bra då det är vanligt att bär fryses ned då de plockats och sedan värms upp när de ska ätas.
Det här är antocyanin
– Färgämne (blå, röd, violett)
– En viss typ av antioxidant
– Finns i växters cellsaft
– Fungerar bäst i samverkan med ämnen från andra bär
2013-04-02 13:57:00