Rädd för benskörhet och kalciumbrist?
Ta en bit parmesanost.
Parmesanost görs av mjölk utan tillsatser. Därför är delikatessen rik på proteiner, enzymer, kalcium, fosfor och vitaminer. Eftersom osten lagrats så länge är den också lättsmält för lilla magen.
På grund av det höga kalciuminnehållet rekommenderas barn som växer och äldre människor med benskörhet att äta mycket parmesan. Osten är också en bra kalciumkälla för gravida kvinnor och personer som drabbats av benbrott.
Många kända idrottsprofiler är storkonsumenter av den italienska läckerheten. Osten ger en snabb energikick eftersom fettet är av en sort som kroppen enkelt kan tillgodogöra sig.
Parmesanfakta
1. Kanten är ätbar, släng den inte. Känns den hård, lägg den i en sås eller soppa. Då ger den god smak.
2. Använd en särskild parmesankniv för att skära osten. Det gör att den håller sig smaskig längre.
3. Förvara osten i nedre delen av kylskåpet där luftfuktigheten är högre.
4. Bli inte rädd om ostbiten får vita fläckar. Det är naturliga proteinavlagringar.
5. Kasta inte hela parmesanskivan om den har börjat mögla på en sida. Skrapa bara bort möglet.
Källa: Topphälsa
Becky Bergdahl
[email protected]
2008-05-23 12:38:00