Fula väljs bort

Ny forskning slår fast vad gamla studier har antytt.
Vi favoriserar snygga människor – även om de presterar sämre.

En studie av den holländska tv-showen ”Shafted” visar att de fulare deltagarna blev bortröstade dubbelt så ofta jämfört med de snyggare, skriver Daily Mail.

Programmet går ut på att ett antal deltagare tävlar mot varandra i frågesport i flera ronder. Efter varje rond får spelaren med flest poäng välja en annan spelare som ska elimineras. I slutet av showen ska personen som leder tävlingen välja en av de två andra kvarvarande spelarna, och tillsammans ska paret sedan svara på de sista frågorna. De får dela på prispengarna efteråt.

Forskarna bevisar att
trots att de mindre attraktiva deltagarna inte gjorde sämre ifrån sig än andra i tävlingen, blev de oftare eliminerade. När spelaren med flest poäng fick välja en partner för slutspurten av programmet, tenderade han eller hon också att välja den snyggaste personen snarare än den som hade gjort bäst ifrån sig. Tävlarnas tendens att välja skönhet framför allt gjorde att de fick nöja med sig med en mindre vinstpott än de kunde ha fått.

-Vi upptäckte att de var villiga att offra i genomsnitt 3258 kronor för att få en attraktiv person som medtävlare, säger professor Venkataraman Bhaskar till Daily Mail.

Tidigare forskning
visar att människor som anses som vackra tjänar upp till 15 procent mer än andra. Det har förklarats med att snygga personer har mer självförtroende att ta för sig och kräva högre lön, och att människor som är framgångsrika också tenderar att sköta om sitt utseende mer än andra.

Men den nya studien
av programmet ”Shafted” får forskarna att tro att det inte räcker som förklaring. Eftersom vi uppenbarligen är villiga att offra stora summor pengar bara för att vi favoriserar vackra människor, misstänker experterna att vi har en medfödd dragning till skönhet. Det kan ha sina rötter i evolutionen menar de. En attraktiv, hälsosam partner ger oss friska barn som för våra gener vidare. Omedvetet söker vi oss till sådana personer.

-Det finns bara i oss. Vi skulle alla hellre ha vackra människor omkring oss, säger ekonomiprofessorn Daniel Hamermesh till Daily Mail.

Bildspel: Fula väljs bort

Bildspel: Fula väljs bort

[email protected]

2008-08-15 08:42:00

Publicerad: 15 augusti 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag