Bitcha dig i form

Många kvinnors övervikt beror på att de försöker vara alla till lags, menar Lisbeth Stahre, som utarbetat en ny metod för viktnedgång.

Övervikt handlar inte nödvändigtvis om mat. Istället handlar det om stress och en dålig självbild, menar Lisbeth Stahre, som tagit fram Stahremetoden för viktminskning.
 
Metoden bygger på strategierna inom KBT, kognitiv beteendeterapi. Och enligt två vetenskapliga studier är Stahremetoden mycket effektiv för bestående viktminskning.
-Viljan att vara till lags har helt klart med övervikt att göra. Många kvinnor blir sjukskrivna för att make och barn skämts bort med för mycket hänsynstagande och omsorg, det är faktiskt min erfarenhet. De behöver stärka sin självkänsla och komma till rätta med ovanan att alltför ofta åsidosätta sig själva. Vägra vara offer, bli lite bitchiga, säger Lisbeth Stahre till Dagens Nyheter.
 
Hennes program innehåller 30 timmars gruppsamtal under tio veckor, där deltagarna ges insikt i att de höga krav de har på sig själva leder till ångest som de dövar med att äta. Patienterna får också lära sig att väga sin mat för att få bättre koll på hur stora normala portioner ska vara.

Här är Lisbeths bästa tips för de som vill gå ner i vikt:

1. Kartlägg ditt ätande. Skriv ner vad som händer under en vecka och hur det påverkat dina matvanor. Leta efter samband mellan händelser och att du tappat kontrollen över ditt ätande.
 
2. Håll koll på dina portionsstorlekar. En kvinna som vill gå ner i vikt bör varje dag äta 150 gram kolhydrater, 180 gram protein, två till tre deciliter mjölkprodukter, fem teskedar fett, tre frukter och obegränsat med grönsaker.

3. Rannsaka dig själv när du är på väg att stoppa en godisbit i munnen. Kan det vara så att det hänt något som känns jobbigt och att du försöker lindra känslorna med sötsaker?

Bildspel: Bitcha dig i form

Bildspel: Bitcha dig i form

[email protected]

2008-11-03 10:46:00

Publicerad: 3 november 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag