Under julen är det vanligt att lägga på sig ett par extra kilon efter all julmat. Bryt trenden med nyttiga lussebullar.
Du behöver
250 g Kesella
1/2 hg jäst
1,7 l vetemjöl (Byt hälften mot rågsiktsmjöl eller glutenfritt mjöl.)
1/2 tsk salt
1 ägg
1/2 l havremjölk
3 pkt saffran
1 dl rapsolja
Russin
Rör ut jästen i bunken och häll en skvätt av havremjölken. Tillsätt ett lätt vispat ägg och Kesella. Värm rapsoljan i en kastrull, häll i resten av havremjölken och degspadet i bunken. Tillsätt till saffran, en större del av mjölet och saltet.
Arbeta ut degen tills den blir smidig och släpper bunken. Strö över lite mjöl, låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 1 timme). Lägg degen på mjölat bakbord och forma lussekatter. Lägg dem på bakplåtspapper, pensla med ägg och garnera med russin.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min 225-250 grader.
2008-11-28 12:56:00