Den stora fettfajten

Mättade eller omättade fetter? Mycket eller lite kolhydrater? Svenska hälsoexperter har aldrig varit mer oense – och anklagar nu media för att sprida felaktig information.

Kost och hälsa är ett omåttligt populärt och engagerande ämne -hälsospecialisten Claude Marcus kallar det “vår tids religion“. Och precis som inom religionen går åsikterna isär rejält.

De senaste veckorna har debatten rasat angående hur man egentligen ska äta för att gå ner i vikt och uppnå långsiktig god hälsa. Är det mättat fett man ska undvika? Snabba kolhydrater? Eller alla kolhydrater överhuvudtaget?

Claude Marcus, professor i barnhälsovård vid Karolinska institutet, anklagar medier som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och TV4 för att i jakten på sensationella nyheter presentera kostråd som saknar vetenskapligt stöd.

Framför allt gäller detta rapportering som förespråkar Atkinsdieten, en typ av mathållning som han menar kan öka risken för en tidig död.
-Det finns således risk att den oseriösa journalistik vi här sett prov på leder till försämrad folkhälsa, skriver Claude Marcus i en debattartikel i DN, och hänvisar bland annat till att smörförsäljningen ökat med 35 procent de senaste fyra åren.

Dagens Nyheters
vetenskapsredaktör Karin Bojs besvarar debattartikeln med att tidningen “rapporterar så sakligt och korrekt som möjligt om rön som kan ha intresse för våra läsare“.

-Claude Marcus
debattartiklar och angrepp på svenska journalister tillför ingenting i den viktiga frågan om vilken kost som bäst kan skydda svenska folket mot övervikt och fetma. Det gör däremot välgjorda studier i världens ledande medicintidskrifter. Och dem kommer Dagens Nyheter att hårdbevaka även i fortsättningen, skriver Karin Bojs.

Så fungerar de omtvistade dieterna

Atkinsdieten
Mycket protein och fett, väldigt lite kolhydrater.

Medelhavsdieten
Mycket grönsaker, frukt, fisk, fullkornsprodukter och omättat fett.

Lågfettdieten
Lite fett och få kalorier, mycket frukt, grönsaker och fibrer.

Bildspel: Den stora fettfajten

Bildspel: Den stora fettfajten

[email protected]

2008-12-02 14:03:00

Publicerad: 2 december 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag