Glöm allt du vet

Läkaren och LCHF-gurun Annika Dahlqvist berättar om metoden som får kroppsfettet att försvinna – utan bantning.

“Fett gör dig fet.“ Det har vi fått höra om och om igen.

Men LCHF-dieten -som står för “low carb, high fat“ -säger precis tvärtom. Naturliga fetter är inget man ska undvika. Det är istället kolhydraterna som får dig att lagra kroppsfett.

improveme.se har pratat med Annika Dahlqvist, en av Sveriges främsta LCHF-förespråkare, som på grund av sina kontroversiella kostråd precis utnämnts till landets “nionde mest bråkiga kvinna“ av tidningen Passion for Business.

Annika, vad är det som gör att den här kosthållningen fungerar?
-När man inte äter så mycket kolhydrater blir inte blodsockret och insulinet högt. Och det är insulinet som lagrar in fett och styr fettförbränningen. Så för att få igång fettförbränningen så ska man dra ner på kolhydraterna.

#IMG2-L#Hur ser en bra LCHF-måltid ut?
-Det ska vara lagom mycket protein, som kött, fisk, ägg och ost. Sen ska en hög andel av energin vara från naturligt fett och så ska det vara väldigt lite kolhydrater, framför allt i form av grönsaker.

Vad kan man äta som mellanmål?
-Det jag själv tar är lite ost, möjligen med lite smör på. Annars äter vi inte så mycket mellanmål, utan vi äter huvudmåltider: frukost, lunch och middag. Äter man tillräckligt mycket till måltiden så klarar man sig i 10-12 timmar.

Behöver man tänka på portionsstorlek och kalorier?
-Ja, man ska ju inte äta mer kalorier än man behöver. Men man behöver inte hålla på och räkna, utan det ger sig. Man blir ju hungrig när man behöver mat och sen håller man sig mätt tills man behöver mat igen. Generellt så behöver man mindre mat när man äter så här. Fett är ju dubbelt så energirikt per viktenhet än kolhydrater är, så därför behöver vi betydligt mindre volym på maten. Så det är inget resursslöseri att äta på det här sättet.

Varför tror du att LCHF-kosten har väckt så mycket uppståndelse?

-Det är ju den här konflikten, att det är tvärtemot etablissemangets kostråd. Professorerna och dietisterna säger att vi ska äta fettsnålt och mycket kolhydrater. Och så säger de att man ska äta konstfetter, det vill säga margarin och matoljor. Och vi säger precis tvärtom. Ät lite kolhydrater och mer naturligt fett och ät inte livsmedelsindustrins skitmat. Naturliga fetter och naturligt protein gör dig frisk och slank.

Annika Dahlqvist har bland annat skrivit böckerna “Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll“ och“Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok“. Hon driver också lågkolydratsbloggen Doktor Dahlqvists blogg.

Bildspel: Glöm allt du vet

Bildspel: Glöm allt du vet

Bildspel: Glöm allt du vet

Bildspel: Glöm allt du vet

[email protected]

2008-12-08 16:00:00

Publicerad: 8 december 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag