Livsmedelsföretaget Coop har utfört en omfattande enkätundersökning där 10 000 svenskar fått svara på frågor om årets julmat.
Ingen högtid är så matcentrerad som julen. Eller så traditionsbunden. Julskinkan är som vanligt favoriten på svenska julbord.
På andra plats i favorittoppen kommer sillen, på tredje laxen, på fjärde plats kommer köttbullarna och på femte plats hamnar prinskorven. En av fyra svenskar svarar dock att de kommer att dra ner på julmaten i år. Anledningen är framför allt att de vill må bättre och för att det känns onödigt att överkonsumera.
Coops “matinspiratör“ Sara Begner bidrar med några tips för de som vill äta hälsosamt i jul:
-Blanda upp julbordet med fräscha grönsaker för att minska intaget av fett och salt. Klassikern brysselkål kan till exempel med enkla medel förvandlas till ett nytt, spännande tillbehör, säger hon.
2008-12-22 14:35:00