Snusket i handväskan

Är du rädd för bakterier och snusk? Då bör du byta handväska ofta. Studier visar att den kan bära på otrevligheter som svinkoppor, stafylokocker och springmask.

Saker du använder dagligen kan vara riktiga bakteriespridare. En handväska har exempel i laboratorietester visat sig bära på både salmonella, svinkoppor, svampbakterier och maginfluensa.
-Det finns bara ett sätt att skydda sig: tvätta händerna, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på smittskyddsinstitutet till Expressen.

I det stora hela finns det bakterier överallt och de går inte att undvika helt och hållet.
De fastnar på händer, föremål och risken är då stor att man får in dem i munnen och blir sjuk. Det är främst handväskan som bakterierna ror runt i. Handväskor ställs ofta på marken, på bussäten, pendeltåg och bärs av smutsiga händer.
-Man ska helt enkelt inte ta i grejer från golvet och marken, där kan finnas allt möjligt, säger hygienöverläkare Ulrika Ransjö till Expressen.

Även mobiltelefoner är fulla av snusk.
Studier har visat att en vanlig mobiltelefon i många fall har fler bakterier än en toalettstol. Bakterier som influensa, vinterkräksjukan och förkylningsvirus trivs i din mobiltelefon. Rengör därför din mobiltelefon ett par gånger i månaden.

Bakterierna som trivs i handväskan
Svinkoppor
Förkylning
Ringorm
Stafylokocker
Streptokocker
Svampbakterier
Maginfluensa
Springmask

Så skyddar du dig
1. Rengör din mobiltelefon med en antibakteriell substans.
2. Undvik att hosta i handen eller på din mobiltelefon.
3. Ställ inte handväskan på marken, golvet eller bussätet.
4. Tvätta eller torka av din handväska (om det går)
5. Tvätta dig noga om händerna efter att du varit på toaletten. Undvik att ta på kranen, spolknappen och dörrhandtaget efteråt.

Källa: Expressen

Bildspel: Snusket i handväskan

Bildspel: Snusket i handväskan

[email protected]

2009-01-12 08:28:00

Publicerad: 12 januari 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag