Pausen under lunchen ska hålla dig igång resten av dagen. Stressa dig inte igenom den!
Kastar du i dig lunchen framför datorn för att sedan fortsätta jobba? Då är du inte ensam.
Enligt en ny undersökning utförd av Fazer Amica tar vi i genomsnitt bara 22 minuters lunchrast. Allra kortast rast tar de som har med sig egen lunchlåda.
Men pausen mitt på dagen är viktig för att sänka stressnivån och ge dig ny energi inför eftermiddagen. Att slänga i sig maten är inte heller bra för matsmältningen.
-Det är viktigt att äta i lugn och ro för bästa matsmältning och näringsupptag. Det är framförallt blodtillförseln till magen som påverkas och gör att vi kan tillgodose oss maten på bästa sätt, säger näringsexperten Petra Lundström i ett pressmeddelande från Fazer.
Stressat ätande kan också göra att du inte känner dig lika mätt, förklarar Petra Lundström, vilket kan leda till ökat sug efter sötsaker.
-I slutändan kan konsekvensen bli att vi ökar i vikt, säger hon.
Allra helst ska du lämna kontoret på lunchen för att få röra lite på dig och få frisk luft. Tar du med dig en lunchlåda så ät den i lugn och ro och ta sedan gärna en promenad resten av lunchtimmen. Detta är speciellt viktigt under vinterhalvåret, då soltimmarna är få.
Några minuters dagsljus på lunchrasten kan göra under för humöret och får dig att sova bättre om nätterna.
2009-02-04 10:31:00