Bli av med junistressen

När du kämpat länge och målinriktat kan det kännas tomt när allt tar slut. Så gör du för att njuta av lugnet istället.

Våren är en stressig period för de flesta, och så här års är det många
som precis avslutat sista tentan eller slitit sig igenom en intensiv jobbperiod inför
sommarens ledighet.

Det “sista racet“ inför semestern är fyllt av adrenalindrivna toppar -och när lugnet sedan sätter in är det lätt att det känns tomt. Många upplever en viss nedstämdhet.

Men det är viktigt att komma ihåg att tomheten fyller en funktion. Efter en period av intensiva prestationer behöver vi återhämta oss, reflektera och ladda om, säger den professionella coachen Emma Pihl.
-Acceptera att det är en dal efter en upplevelsetopp eller en intensiv period. Att klandra sig själv eller att fly från tomrummet gör oftast att tomrummet håller i sig längre. Separationsångest efter att ha skrivit en bok, sprungit ett lopp, haft en arbetsam period eller vad det nu kan vara är naturligt, säger hon.

Emmas tips är att tänka tillbaka på positiva upplevelser och hämta kraft ifrån dem, samt att tänka framåt på kommande händelser. Du kan också försöka njuta av att vara i nuet och uppleva det som existerar i ditt liv just nu.
-Se över din inställning. Frågar du dig, “Vad är det för mening nu då när skolan, jobbet är över?“ eller frågar du dig, “Vad kan jag göra för att denna dag ska tillföra mig så mycket så möjligt för mitt välmående/meningsfullheten i livet?“ säger Emma Pihl.

Framför allt gäller det att använda den lugna perioden till just det den är avsedd för: vila, stressåterhämtning och förberedelser inför hösten. Gör allt du längtade efter att kunna göra under den intensiva perioden och bocka av sysslor du skjutit upp för att du inte hunnit. Umgås med vänner och familj, ta många sovmorgnar och vistas i naturen.
-Kom ihåg att intensiva perioder kommer tillbaka! Njut och använd denna lugna period så du har energin att ge det lilla extra i din intensiva period, råder Emma Pihl.

Bildspel: Bli av med junistressen

Bildspel: Bli av med junistressen

[email protected]

2009-06-10 07:19:00

Publicerad: 10 juni 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag