Släpp jobbet i sommar

Var tredje svensk har svårt att släppa tankarna på jobbet under semestern, visar en färsk undersökning. Så här gör du för att koppla bort och koppla av.

Vi blir allt mer uppkopplade och många får svårt att varva ner på semestern. Mobilen är hela tiden påslagen, datorn följer med till sommarstugan och jobbmejlen kollas regelbundet.

Så ser det ut för var tredje svensk, enligt en ny undersökning utförd på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. Många människor har helt enkelt svårt att koppla bort tankarna på jobbet, eftersom det innebär en känsla av att tappa kontrollen.

Här är några tips som kan hjälpa dig att få en mer avkopplande semester:

* Om du tycker att det är jobbigt att vara helt bortkopplad, så bestäm dig för att kika på jobbmejlen varannan eller var tredje dag. Då kan du slappna av mer under dagarna du låter bli mejlen.

* Försök att inte planera in för mycket på semestern. Har du ett stressigt jobb behöver du vila och avkoppling. Ett bra upplägg kan vara att låta början av semestern vara relativt lugn och planera in fler aktiviteter senare i semestern.

* Tänk på att du är värd att ta det lugnt och slappna av. Försök att mota bort negativa tankar och dåligt samvete över att du latar dig. Du samlar energi som du kommer att behöva i höst.

* Rör gärna på dig på semestern. Motion hjälper dig att slappna av och må bra. Testa gärna yoga eller meditation om du har svårt med avkopplingen.

* Tänk inte att du ska tillåta dig att slappna av, så fort du bara städat hemma, målat om fasaden, rensat i källaren och gjort alla andra saker du inte hunnit med under våren. Det kommer alltid att finnas saker som behöver göras -knepet är att lära sig att boka in ledig tid ändå.

Bildspel: Släpp jobbet i sommar

Bildspel: Släpp jobbet i sommar

[email protected]

2010-06-15 08:58:00

Publicerad: 15 juni 2010

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag