Tips & fix – se till att packa rätt inför solsemestern

Eftersom våren varit den blötaste på 200 år är det nu rusning efter resor till varmare breddgrader.

Innan du reser är det klokt att väga ditt bagage, både resväska och handbagage. Dessa får på ett ungefär väga 20 respektive 5 kilo vardera. Detta kan skilja något mellan olika flygbolag så kolla upp det innan du ska åka eftersom övervikt kan bli en dyr historia.

På många resmål shoppar man dessutom och fyller på resväskan med ett gäng kilon innan hemfärd. Har du med dig en egen liten bagagevåg ser du om du kommer undan eller om ni (ifall ni är fler än en) kan dela upp prylarna mellan väskorna.

Har du en ny och snygg resväska som du är extra rädd om, kan du köpa ett skyddande fodral för att slippa repor och skrapmärken från flyget. Suitsuit har många roliga och snygga överdrag att välja mellan.

Ett band att fästa runt väskan är en säkerhet ifall den på något vis råkar öppnas. Du slipper då se dina trosor och souvenirer åka runt på bagagekarusellen till allmän beskådan. Bandet gör dessutom att du snabbare känner igen och kan hugga din egen väska i trängseln på flygplatsen.

Det kan också vara smart att packa ner det nödvändigaste i handbagaget om resväskan nu skulle kommer på villovägar. Då har du i alla fall ett ombyte för den rådande väderleken på destinationen.

Att rulla kläderna är ett knep många flygvärdinnor kör med för att slippa packa upp en skrynklig klänning. Om ditt plagg ändå skrynklat till sig, och du inte har möjlighet att stryka kan du hänga upp det på en galge i duschen efter du duschat, så fixar ångorna resten.

Ett annat trick för att spara värdefull plats i väskan är att stoppa saker i skorna. Ner med underkläder och annat i dem.

Solskydd finns ju att köpa på semesterorter, men visste du att i till exempel Usa har de inte samma relger för uva och uvb-skydd som här i Sverige? Där har man inte ett ratingsystem för uva-strålarna som är de som tränger ner djupare i huden och till exempel påskyndar åldrandet. Även i Asien har man lägre krav på sina solkrämer. Så att ta med några flaskor solskydd hemifrån är att rekommendera om du åker till ett land med stark sol.

Innan du drar iväg är det bra att göra upp en kom-ihåg-lista du checkar av innan du smäcker igen dörren.

Kom ihåg!

  • Vattna blommorna och fixa med posten (eller be någon annan göra det)
  • Dra ut sladdar till modem och tv (åskan kan ju gå när du ligger och jäser i en solstol)
  • Töm kylen och kasta soporna!
  • Packa ner laddkablar i handbagaget.
  • Och glöm inte det viktigaste, pass, pengar och piljetter!
Louise Flinck
Publicerad: 5 juni 2015

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor