Improvemes nya bloggare Martin "Axon" Löwgren skriver om träning och hälsa. Tack vare personliga erfarenheter, kunskap och utbildning är han nu en eftertraktad coach och föreläsare inom träning och hälsa. Här går han igenom dom vanligaste misstagen och hjälper dig att undvika dom.
Alla har vi någon gång varit nybörjare inom träning, även jag. Jag vet inte hur många misstag jag gjorde under mina första år på gymmet men de var fler än jag kan räkna på mina båda händer.

Det är dock helt naturligt att man gör misstag i på gymmet, då det tyvärr inte finns någon bra grundteori för alla som köper ett gymkort. Visst, man får någon instruktion av gymmets personal eller har kanske läst någon kurs i styrketräning på gymnasiet men det räcker tyvärr inte.
Jämfört med samhällskunskap, matematik, naturvetenskap och andra ämnen så ser man rätt snabbt varför vi i tidig ålder lär oss vad 2+2 blir, att Sverige är en demokrati och att uran är ett grundämne.

Denna teori och baskunskap inom styrketräning (träning över huvud taget vågar jag påstå) är något jag anser skolväsendet i Sverige missar att lära ut. Man kör oftast spökboll, hinderbana eller något annat på gympatimmarna istället för att gå igenom konditionsträning, styrketräning och träningslära såväl praktiskt som teoretiskt.
Om det beror på prioritering eller att skolväsendet helt enkelt inte har den kunskap som krävs för att på ett bra och pedagogiskt sätt lära ut grunden i dessa ämnen, vet jag inte. Men jag chansar på prioritering då de flesta idrottslärare har en väldigt gedigen kunskap. Jag tycker att det är synd då styrketräning är så himla bra och nyttigt för gemena man och kvinna.
Flera företag, instanser och skolor har det senaste året valt att anlita mig som extern föreläsare i just dessa ämnen och det är glädjande tycker jag att fler och fler börjar inse värdet med korrekt utlärning.
Sysslar man inte med någon idrott är det allt som oftast ett gymkort man införskaffar. Men hur ska man bära sig åt för att få ut något av sin träning? Vad ska man absolut undvika?

Allt detta kommer jag nu gå igenom i denna artikel. En artikel jag önskade att jag hade läst när jag var i de övre tonåren och för första gången klev in i gymmet för då hade jag antagligen sluppit kasta bort de första årens träning.
Det vanligaste misstagen:
BYGGER INTE SIN TRÄNING KRING BAS-ÖVNINGAR
Bas-övningar (knäböj, marklyft, bänkpress men även chins, skivstångsrodd, utfall, militärpress) ska alltid utgöra grunden i ett styrketräningsschema, oavsett målet med träningen eller om man är tjej eller kille. Det finns inga som helst fördelar med att börja sin karriär genom att sätta sig i maskiner jämfört mot att börja köra bas-övningar. Det finns däremot hur många fördelar som helst med att bygga sin träning kring bas-övningar och sen komplettera med andra isolations och maskinövningar.
TRÄNAR FÖR OFTA, FÖR MYCKET OCH FÖR LÄNGE
Som nybörjare är man ofta så taggad och vill verkligen vara på gymmet hela tiden, och gärna köra så många övningar för varje muskelgrupp som möjligt. Det är helt förståeligt. Tyvärr är detta enormt kontraproduktivt då en muskel generellt endast behöver cirka 2-3 övningar och 2-3 set per övning för att stimuleras. När den sedan fått det behöver den mellan 48-96h på sig att återhämta sig innan den är redo att belastas igen. Sträva efter kvalité framför kvantitet på dina gym-pass.
UTEBLIVEN PROGRESSION
Utan progressivitet (att man ökar vikterna, repsen eller på något annat sätt gör träningen jobbigare) i träningen spelar det ingen som helst roll hur allt runtomkring sköts då resultaten ändå kommer att utebli. Att kontinuerligt utsätta kroppen för successivt hårdare, tyngre och jobbigare utmaningar är nyckeln till framgång på gymmet. Detta gäller såväl killar som tjejer och oavsett mål med träningen. Progressivitet är a och o.
OFFRAR TEKNIK FÖR VIKT
Att offra teknik för att orka mer vikt är väldigt vanligt bland nybörjare och nog den absolut vanligaste orsaken till att man skadar sig. Sträva alltid efter att utföra den valda övningen med perfekt teknik och låt aldrig vikten gå före ett säkert utförande. Du bygger inga muskler när du är skadad och måste genomgå en rehab-period.
ÖVERÄTER
Att bulka (korrekt benämnt överäta) är inget jag rekommenderar någon till att göra. Visst, ett litet kaloriöverskott är absolut inte fel när man vill bygga muskler men det räcker med 250-500kcal. Att trycka i sig pizza, gainers med mera i tron att de kommer ge en större muskelökning är både felaktigt och naivt. Det enda de ger är en ökad fettinlagring som man sedan kommer få kämpa med att få bort under en stundande diet.
FÖR STOR TILLTRO TILL KOSTTILLSKOTT
Kosttillskott är suveränt men det ersätter aldrig vanlig mat. Sköts inte träningen, kosten, sömnen och återhämtningen kommer inget kosttillskott kunna kompensera och rädda upp situationen. Jag brukar säga att om träning, sömn, kost och återhämtning sköts till 100 procent, ja då kan kosttillskott få upp en till 110 procent. Kosttillskott är inga mirakel men kan absolut ta ens träning till helt nya nivåer om allt runtomkring sköts. Men det är en felaktig tro om att kosttillskott enbart kommer att bygga muskler eller tappa vikt i fett.
LYSSNAR PÅ ALLA OCH KÖPER PRECIS ALLT SOM SÄGS
Jag får dagligen mail med inledning min kompis/bekant/flickvän/gym-kompis säger att. Mitt tips till alla dessa är att vara lite kritiskt granskande. Påstår någon att biceps-curl är den absolut bästa bicepsövningen så be dem motivera varför. Påstår någon att kyckling är det enda en människa behöver äta så be dem motivera varför. Gym-branschen är full av människor som hittar på och sprider massa myter efter egna tankar/teorier. Mitt råd blir därför att man bör vara lite mer kritisk till diverse uttalanden tills man fått dem bekräftade av en bra förklaring, referens eller liknande.
KOPIERAR OCH ANVÄNDER ANDRAS SCHEMAN
Ett kost eller träningsschema ska alltid skräddarsys efter en persons längd, vikt, ålder, kön, förutsättningar, erfarenheter och uppsatta mål. Att använda en annan persons skräddarsydda schema i tron att de kommer ge en själv liknande resultat är väldigt naivt. Själva grunduppbyggnaden av ett kost/tränings-schema ser oftast likadant ut men sen kommer faktorer som kalorimängd, repsantal, allergier, belastning, antal måltider med mera in i bilden. Det är då det hela blir pannkaka om en 50 kgs tjej klipper ut och använder en 100 kgs killes personliga kost och träningsschema.
UTEBLIVEN VARIATION
Jag talar ofta om att variation är nyckeln till framgång. Det viktiga är egentligen inte hur variationen ser ut, utan att den faktiskt sker. Vår kropp är en fantastisk maskin men även en maskin som lätt vänjer sig och blir väldigt bekväm. Det absolut sista vår kropp vill göra är att lägga på sig muskler då detta kostar onödigt mycket energi och extravikt. Kroppen vinner absolut ingenting på att väga 100 kg muskler utan förlorar snarare på detta då den blir tyngre att förflytta. Kroppen får högre energikostnad i såväl vila som under aktivitet.
För en van styrketränare är variation a och o. Har man någonsin fastnat på en platå i sin träning är det väldigt ofta på grund av att musklerna vant sig. Med samma vikt, rörelse och tempo under längre period blir din kropp för bekväm. Eftersom det enda en muskel kan göra är att dra ihop sig och bli kortare (kontraheras) så är det mycket enkelt att lura den. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Även små förändringar räknas.
Besök och kontakta honom [url”>http://www.martinl%C3%B6wgren.se/
2011-06-20 08:35:00