Perfekt hälsa

improveme.se

För mycket av det goda är inte alltid bra, men inte heller för lite. Vi har receptet på hur du lever friskast.

Ofta läser vi att man ska göra si och så för en hälsosam livsstil. Men vad är egentligen bra, och när blir det för mycket? Här kommer en liten guide till hur mycket som faktiskt är tillräckligt för ett friskt liv.

Kaffe
Perfekt dos: Det är inte bara gott med kaffe, också nyttigt -i rätt mängd. 5 koppar om dagen (cirka 400 mg) är ett bra antal att ligga på då det stimulerar ditt imuunsystem och hjälper koncentrationen.

Överdos: Mer än 500 mg (omkring 6 koppar) kan orsaka sömnlöshet, ångest och musklerskakningar. Skippa därför den sjätte koppen och njut extra mycket av den femte istället.

Vatten
Perfekt dos: För att hålla din kropp återfuktad från alla de där kaffekopparna bör du dricka rikligt med vatten, men i begränsad mängd. De som dricker 5 glas vatten om dagen har 54 procents mindre risk för hjärtsjukdomar.

Överdos: Självklart ska du dricka när du är törstig, men inte så mycket att du måste upp mitt i natten för att tömma blåsan. I värsta fall kan saltbalansen rubbas och hjärnan svullna.

Sömn
Perfekt dos: Sju timmar om natten tillåter kroppen att producera växthormoner, reparera muskler och ladda upp hjärnan igen.

Överdos: De som sover 9 timmar eller mer löper 43 procent större risk för hjärtsjukdomar, på grund av en fördröjd ämnesomsättning.

Protein
Perfekt dos: 0.75 gram per kilo kroppsvikt hjälper dig bygga muskler och reglera ämnesomsättningen. Väger du 80 kg behöver du alltså 60 gram protein dagligen.

Överdos: Dubbla dosen kan överanstränga ditt njursystem och resultera i njursten, så ha koll på hur mycket du äter.

Sex
Perfekt dos: De som har sex tre gånger i veckan halverar risken för hjärtproblem. “Sex innebär bättre syresättning och friskare hjärta“, menar doktor Emmanuele Jannini.

Överdos: Har du sex 20 gånger eller fler i månaden när du är i 20-årsåldern kan detta leda till ökad risk för prostatacancer när du är runt 50 eller äldre, säger University of Nottingham.

Bildspel: Perfekt hälsa

Bildspel: Perfekt hälsa

[email protected]

2012-01-13 14:14:00

Publicerad: 13 januari 2012

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag