Så skadar solen huden

improveme.se

Anne Wetter, hudläkare på Akademikliniken, berättar om vad solen har för påverkan på din hud och vad du kan göra för att skydda den mot solens skadliga strålning.

De första starka solstrålarna börjar redan träffa ditt ansikte och direkt är de där och påverkar din hud.

Visst är det skönt
att det äntligen är vår, men din hud måste skyddas från solens strålar för att den ska hålla sig fräsch länge. Huden är kroppens största organ och bildar en barriär mellan våra inre organ och den omgivande miljön. Att ta hand om sin hud året om är mycket viktigt.

Anne Wetter, hudläkare på Akademikliniken, hur påverkas huden negativt av solen?

-Solexponering påskyndar hudens åldrande och ger en oregelbunden pigmentering och större porstorlek, ytliga kärl och finare eller grövre rynkor.
UV-strålning är den viktigaste faktorn för tidigt åldrad hud. UV-inducerade förändringar i dermis (läderhuden) tycks vara den viktigaste orsaken till en solskadad hud. Det sker en nedbrytning av kollagen som är ett av de viktigaste proteinerna i kroppen. Även elastinet bryts ner och ger en minskad elasticitet. Huden får en minskad vattenbildande förmåga i hornlagret. En ökad vaskularisering (kärlnybildning). Mindre fett och fibroblaster samt att fria radikaler bildas -en protein ”oxidation” och givetvis en ökad cancerrisk då det sker DNA mutationer.

Hur kan man visuellt se på huden att den har blivit solskadad?

-Torrhet, rynkor, hyperpigmentering och oregelbunden pigmentering, fin knottrighet, grov oelastisk hud, solfläckar (Lentigo solaris), ytliga kärl, pormaskar med mera.

Vad kan du göra för att motverka dessa skador på huden?
-Använd alltid solskydd när du vistas ute, framför allt på sommaren. Vistas i solen med förstånd, kortare stunder, ligg inte och ”pressa”. Täck extra solutsatta områden med solskydd och exempelvis en t-shirt. Använd keps eller solhatt om du vet med dig att du kommer att vistas i direkt solljus.

Om skadan redan är skedd…
-Om huden har utsatts för mycket och stark sol kan man med tiden få pigmentförändringar. Dessa syns som bruna eller mörka fläckar i huden och den vanligaste orsaken är för mycket sol i förhållande till vad huden tål. Man kan behandla pigmentförändringar och det görs genom kemisk peeling och med laserteknik. Ibland kan en pigmentförändring behöva bedömas av hudläkare före behandling för att säkerställa att den inte elakartad.

Ligg steget före din hud
På Akademikliniken arbetar man med VISIA System-hudanalys, den senaste tekniken för att mäta hur din hud kommer att se ut om några år, man skulle kunna säga att det är lite som att se in i framtiden. Tack vare VISIA hudanalys kan Akademikliniken erbjuda dig en grundlig hudanalys, där man på ett dokumenterat sätt kan bedöma vilka skador som finns i din hud och vilken behandling och vilka produkter som passar just dig.

Din hud fotograferas och analyseras via en dator och du får en helhetsbild över din huds egentliga tillstånd, både på och under ytan. Bilderna visar sedan dina pigmentfläckar, blodkärl och rynkor som ännu inte har kommit upp till ytan, men det är bara en tidsfråga. Med VISIA mäts även eventuella hudproblem som till exempel solskador, rynkor, porer och ärr.

Efter att du genomgått
denna hudanalys så skräddarsys ett hudvårdsprogram som lämpar sig till just dig. Genom att mäta analysresultat både före och efter en eventuell behandling kan man också konkret bedöma effekten och visa på fantastiska förändringar i din hud.

5 saker att tänka på när du vistas i solen

1. Sola med måtta och förstånd
2. Använd alltid solskyddsfaktor
3. Smörj in dig ofta och väl
4. Täck extra utsatta områden med exempelvis en tröja
5. Det är skönt att sitta i skuggan också

Läs mer om solskydd och hudvård på ak.se.

Bildspel: Så skadar solen huden

Bildspel: Så skadar solen huden

[email protected]

2012-04-03 15:05:00

Publicerad: 3 april 2012

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag