Löptur eller soffhäng? Många väljer det sistnämnda, men det gäller bara att hitta viljan. Med vår hjälp blir löpträningen en dans på rosor.
Enligt en studie publicerad i Journal of Experimental Biology, så upplever människor neurobiologiska belöningar efter utövande av aerobiska (uthålliga) övningar.
Kroppens fördelar (med att springa) finns där, men de psykologiska fördelarna är större, säger Jeff Galloway, före detta olympisk löpare och författare till boken Running Until Youre 100.
Forskare säger att må bra-känslan som uppstår efter ett träningspass har motiverat våra kroppar att till att springa mer effektivt. Genom miljoner år av evolution har detta skett, något som har lett till ett produktivare löparpass. Ett bra exempel är alla jägare och samlare -alla jagade efter något, samtidigt som de hela tiden undvek att bli uppätna av rovdjur.
Känslan som uppstår när man springer uppmanade neandertalarna att springa längre och längre, säger David Raichlen, en antropologiprofessor på University of Arizona.
När man löper (eller tränar över huvud taget) så producerar hjärnan endorfiner, en naturlig neurokemikalie som minskar smärta och höjer humöret. Nackdelen är att vissa har svårt att sluta, precis som med cigaretter eller snus. Det blir som en drog helt enkelt.
Precis som när man skaffar sig en ny rutin kan det vara svårt att hålla fast vid löpningen. Nyckeln här är att känna viljan att komma ut i spåret igen, och med dessa tre tips hjälper vi dig på vägen.
Positivt tänkande
Innan du tar första steget måste du få bort alla negativa tankar. Genom att framföra positiva mantran till dig själv kommer fokus läggas på frontalloben, där humörhöjande egenskaper sitter, istället för det undermedvetna (där de negativa tankarna finns), säger Galloway. Men det är inte förrän du börjar springa som receptorerna i hjärnans belöningscentra aktiveras.
Intervallträning
För dig som är ganska ny till hela löpningstrenden är det bäst att använda sig av intervallträning. En bra nybörjarmetod är att exempelvis att springa i tio minuter och gå i en minut, för att sedan upprepa proceduren.
De högintensiva intervallerna måste vara kortare än nedvarvningen, annars hinner inte personen som tränar att återhämta sig mellan spurtningarna, säger Matt Fitzgerald, författare till boken Run Faster from the 5K to the Marathon.
Utomhus
Visserligen går det att springa på löpband, men generellt sett så är det bättre att löpa utomhus. I en studie från Stockholms Universitet fick testpersoner springa både på löpband och på bar mark, och det visade sig att deltagarna tyckte att det var lättare att springa utomhus. Dessutom påpekar Fitzgerald att man springer naturligt snabbare i en utomhusmiljö.
2012-04-05 14:26:00