I lantlig västmanländsk miljö intill Sala, en och en halv timme från Stockholm, ligger 300-åriga Sätra Brunn. På den stora gården finns både hotellrum, spaanläggning, restaurang, café, pub, hantverksbutik och naturligtvis själva brunnen. Här tillbringar improveme.se den första helgen i juni, för att prova på hur en spaweekend kan gå till på kurorten.
Efter en biltur förbi gröna skogar och röda ladugårdar anländer vi till Sätra Brunn en småregnig lördagseftermiddag. Men regnet gör ingenting -vi har nämligen främst tänkt att ägna oss åt att utforska kurortens moderna spaanläggning.
Vi checkar in och börjar med varsin spabehandling. Charlotte testar en “Händer och Ansikte“-kur som inkluderar en avslappnande ansiktsmassage med olja och en handpeeling som avslutas med massage. Malins behandling heter “Sätra Brunn Anno 1700“ och är inspirerad av brunnens 300-åriga tradition och den humoralpatologi som var populär inom 1700-talets läkekonst.
Denna teori handlar om att fastställa en persons fysik och personlighet och sedan få vätskorna i kroppen i balans med hjälp av en specialanpassad behandling. Efter att ett frågeformulär besvarats kan vi konstatera att Malin är en “flegmatiker“ -lugn, eftertänksam och föga stark i sina känslorörelser, enligt humoralpatologin -och i behov av att “värmas upp och torkas“. Behandlingen börjar med ett varmt, enbärsdoftande kurbad, följt av en helkroppsmassage med olja.
Efter behandlingarna tar vi en simtur i spaets 34-gradiga bassäng, badar i jacuzzin och testar ångbastun såväl som den vanliga bastun, innan det är dags att använda det speciella spakitet bestående av bland annat kroppsskrubb och body lotion från Maria Åkerberg. Därefter lämnar vi in väskorna på hotellrummet i Skogsgårdens östra flygel och beger oss ner till restaurangen för att njuta av “afternoon tea“, där kaffe, te och en buffé av bakverk står uppdukade.
Vi vilar sedan lite på hotellrummet, inredd i sekelskiftesstil, och byter om inför kvällens trerätters middag på brunnens restaurang. Charlotte äter rökt kronhjort på kavring till förrätt och grillad ryggbiff med rödvinssås och potatisgratäng till varmrätt, medan Malin väljer tomat och mozarella med basilikavinägrette och bröd till förrätt samt smörstekt rödtunga med grön sparris, potatis- och paprikaterinne, hummersås och kräftstjärtar till varmrätt. Båda väljer skånsk äppelkaka med bär och brunnens egna mjukglass till efterrätt.
Det är något med spahelger som gör en väldigt trött -kanske en kombination av lantluften, avslappningen på det varma spaet och den stora middagen -så efter restaurangbesöket somnar vi tidigt och sover länge. Vi kommer ner till frukostbuffén precis då den börjar övergå i brunch och börjar söndagen med nybakat bröd, frukt, pannkakor och äggröra vid ett av fönsterborden.
I dag är vädret soligt och vi promenerar genom anläggningens många små hus, shoppar i hantverksboden och kollar in kurortens läkande brunn. Sedan checkar vi ut, tar farväl av Sätra Brunn och börjar färden tillbaka mot Stockholm igen -naturligtvis med ett stopp på närliggande Sala Silvergruva på hemvägen.