Går det att vakna utan ljud? Philips påstår det med sin "Wake-Up Light". Men fungerar det, eller är det bara ett PR-trick? Vi testade produkten för att se hur bra den egentligen är.
Under vintern är depressioner, humörsvängningar och brist på energi vanligare än under sommaren. Finns det någon lösning till detta problem? Ja, enligt forskare. De tror att svaret ligger i starkt ljus, vilket har visat sig fungera enligt undersökningar från Philips.
Så föddes idén om Wake-Up Light. Den är utformad till att simulera soluppgång, med ett gradvis ökande ljus som låter användaren vakna behagligare och må bättre under dagarna och kunna behålla sommarkänslan året runt med hjälp av ljusterapi.
Våra försökspersoner Sandra och Jonas fick testa produkten under en mörk decembermånad, här är resultatet.
Ingen av våra testpersoner hade använt produkten tidigare. Sandra har svårt att vakna och stänger ofta av alarmet när det börjar ringa. Första natten med den här produkten var det dock annorlunda.
-Det var mycket skönare att vakna av ljuset eftersom jag föredrar att ha det tyst på morgonen, säger hon.
Produkten aktiveras en halvtimme innan utsatt alarmtid, vilket gjorde att Sandras ögon hann anpassa sig till ljuset. Då slapp hon också kisandet som annars kan uppstå när man plötsligt tänder en lampa efter att ha vistats i ett mörkt rum en längre period.
Jonas placerade lampan vid fötterna istället för huvudet. På grund av detta vaknade han av ljudet istället för ljuset, natten efter satte han den dock närmare sängen och då hann ljuset bli tillräckligt starkt för att väcka honom. Det fanns emellertid ett problem.
-Mitt sovrum är ganska stort så jag fick dra en förlängningssladd till nattduksbordet.
Eftersom klassiska väckarklockor går på batterier har detta inte varit ett besvär tidigare. Med dessa väckarklockor är det också hörseln som är i fokus, men här är det snarare känseln. Visserligen inte i form av att man kan ta på ljuset, men känslan av att vakna till en soluppgång en kall, mörk decembermånad är behagligt, tycker både Sandra och Jonas.
Förutom att fylla sin huvudfunktion som väckarklocka går det också bra använda den som nattlampa. “Skymningssimuleringen“ går att ställa in på flera lägen mellan 15 till 90 minuter och tonas sakta ner utifrån användarens val. Jonas hade inget behov av funktionen, men Sandra såg det som en möjlighet.
-Jag brukar läsa en stund innan jag somnar, så det här fungerade perfekt som läslampa.
Sandra och Jonas tycker att de båda fick en bättre start på morgonen jämfört med innan, men det finns framför allt en sak som kan påverka upplevelsen för användaren.
En sak vi noterade var att sladden är begränsad till två meter. Beroende på var sängen är placerad i förhållande till ett eluttag så kan det innebära att man måste ha en förlängningssladd.
Även om vissa faktorer påverkar användandet så kompenseras det upp i sin helhet. Eftersom alla funktioner går att använda separat så får personen en lampa, radio och väckarklocka som fungerar lika bra självständigt som tillsammans. Användaren får alltså tre produkter i en.
2012-06-19 10:08:00